Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2355 > Actualitate Nr. 2355 de vineri, 14 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Veniți de luați!


"Fiii Revoluției" au locuri puține la liceu

În schimb, școlile profesionale s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie

articol de: Sorin DINCO
"Fiii Revoluției" au locuri puține la liceu
 

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) Buzău a făcut publică, în premieră, oferta de locuri la liceu, școli de arte și meserii (SAM) și învățămînt special, pentru anul școlar 2006-2007. Pentru cei peste 5500 de elevi care se așteaptă să absolvească gimnaziul în iunie a.c., doar 3084 de locuri sînt în clasele de liceu. Pentru SAM, fostele școli profesionale, oferta a crescut pe măsura numărului celor care nu promovează testele naționale.

"N-avem, nu dăm!"
Dacă reprezentanții I.Ș.J. își explică noua configurație a cifrei de școlarizare la liceu ca pe un răspuns dat promovării slabe a testelor naționale și descreșterii demografice, conducerile liceelor nu pot admite faptul că, de mai mulți ani, din școlile generale ale județului vin elevi din ce în ce mai puțini și mai slab pregătiți. Astfel, pentru anul școlar viitor, locurile la liceu arată astfel: 2772 la profilurile teoretic și tehnologic și încă 280 la vocaționale (artă, sport, teologie și pedagogie), adică un total de 3084 locuri pentru peste 5500 de elevi care ar trebui să termine clasa a VIII-a, în iunie a.c. Lor li se mai adaugă încă 84 de locuri la seral și fără frecvență. Deși unele licee au cerut aprobarea unei cifre mai mari, I.Ș.J. și Ministerul Educației nu au aprobat: "E firesc să se întîmple așa, din moment ce a scăzut populația școlară, iar anul trecut, din cauza promovării slabe, nu s-au ocupat 40 de clase de liceu", ne declara Gheorghe Bodea, inspector școlar general.

"Fiii Revoluției"
Dacă oferta la liceu a scăzut cu aproape 1000 de locuri, exact cît nu s-au ocupat în toamna anului trecut, a crescut, în schimb, oferta la SAM, cu aproximativ 500 de locuri, iar unele școli generale comunale și-au inventat și ele SAM-uri locale. Problema descreșterii demografice în toate cifrele de școlarizare, de la grădinițe pînă la liceu, însă, în ceea ce privește liceul e de remarcat că, în toamna acestui an, sînt așteptați în sălile de curs de a IX-a doar elevi născuți în 1990 și 1991, chiar 1992, anii celei mai drastice scăderi a ratei natalității. În anul școlar 2005-2006, au fost școlarizați în clasa a IX-a, SAM și liceu, copii născuți în 1989 și 1990, iar efectele s-au resimțit deja. "Fiii Revoluției" au ajuns în clasa a IX-a, iar statisticienii, psihologii și sociologii au, din acest motiv, un subiect extrem de important de studiu, ale cărui rezultate ar putea lumina direcțiunile școlare asupra viitorului școlii din județ, astfel încît cifrele de școlarizare să nu mai fie întocmite "după ureche" și să deruteze părinții și elevii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU