Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2350 > Actualitate Nr. 2350 de sambata, 8 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Sporul de toxicitate și antidotul sînt ocolite de angajatori

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Sporul de toxicitate și antidotul sînt ocolite de angajatori
 

Salariații care își desfășoară activitatea în diferite întreprinderi buzoiene unde au de-a face cu medii poluante se plîng că, deși ar trebui să primească un spor de toxicitate de cel puțin 15 la sută din valoarea salariului, nu beneficiază de nimic. În unele fabrici, unde oamenii au de-a face cu un mediu poluant, acestora ar trebui să li se asigure măcar un litru de lapte pe zi, fiind considerat un antidot, dar nu puține sînt cazurile în care nu primesc nici măcar atît, conducerile unităților de producție motivînd fie prin necunoștința de cauză, mai puțin probabilă, fie prin întîrzierea comenzilor către fabricile cu care au încheiat contracte.

Sindicatele cu...
Nemulțumirile oamenilor cu privire la acest aspect au fost deseori invocate în ședințele de sindicat dar, deși au obținut promisiuni, de cele mai multe ori nu au fost puse în practică. Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău este cel mai în măsură să verifice condițiile în care oamenii pot să beneficieze de sporul de toxicitate care, de altfel, ar trebui să figureze și în contractul de muncă semnat inițial.

Bolile profesionale apar...
Bolile profesionale sînt definite, în sensul Legii Protecției Muncii, ca fiind afecțiuni ce se produc în urma unei meserii sau profesii cauzate de factori nocivi fizici, chimici, biologici sau psihosociali caracteristici locului de muncă.Cu toate acestea, nepăsarea angajatorilor față de sănătatea salariaților i-a băgat deseori pe aceștia în spital pentru că, persistînd  în a lucra într-un mediu plin de noxe, au suferit de boli ale aparatului respirator cum sînt silicotuberculoza, aluminoza și fibromatoza pulmonară, sideroza, pneumonia interstițială, astmul bronșic alergic, edemul pulmonar și multe altele.

Locurile de muncă din medii toxice sînt ocolite
O categorie a celor care sînt îndreptățiți să beneficieze de un astfel de spor sînt persoanele care, în munca lor, mînuiesc mercurul. Este bine cunoscut faptul că acest metal este deosebit de dăunător pentru organism în cazul în care se intră foarte des în contact cu el, putînd cauza, alături de plumb și de solvenții organici, encefalopatia toxică. Prin imprudență și lipsă de preocupare față de sănătate se pot contracta o serie de alte boli profesionale, ce pot afecta diferite părți ale organismului, inclusiv organele interne. Printre acestea se mai numără și afecțiuni ale sistemului nervos, boli ale ochiului, ale urechii, ale sistemului circulator, ale ficatului, ale sistemului osteo-muscular, ale pielii, precum și unele boli infecțioase sau parazitare. În ultimii ani, buzoienii, mai ales cei tineri, au căutat să ocolească aceste medii de muncă toxice, îndreptîndu-se spre alte domenii, mai puțin periculoase, dar sînt meserii care trebuie făcute de cineva, cu toate riscurile care se impun.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
45 de milioane de euro pentru drumurile din județul Buzău
Cercetătorul Costel Vînătoru, director al Băncii de Gene

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU