Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2350 > Actualitate Nr. 2350 de sambata, 8 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Centrul maternal, refugiul mamelor necăjite

articol de: Loredana BĂLAN (Rîmnicu Sărat)

Deși un astfel de centru este un loc plin de copii, lucru care în general înseamnă bucurie, poftă de viață și energie, atmosfera de aici este cu totul alta. Pe chipul femeilor se citește tristețea și durerea, iar pe multe dintre ele viața le-a îmbătrînit înainte de vreme. Sînt femei părăsite de soți, alungate de familie, femei care au rămas singure în viață și fără nici un sprijin.
În prezent, la Centrul Maternal din Rîmnicu Sărat sînt găzduite 6 mame tinere cu micuții lor. Sînt femei care întîmpină mari probleme din punct de vedere financiar și familial și fiecare are povestea ei de viață care impresionează de-a dreptul. Într-un Centru Maternal, femeile pot sta pe o perioadă de șase luni, timp în care asistenții sociali încearcă să le rezolve situația prin reintegrarea acestora în familia naturală sau într-o familie lărgită. De asemenea, centrul colaborează în permanență cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a găsi tinerelor mame un serviciu prin care să-și cîștige existența după perioada celor șase luni de cazare.

Ajutoare pe toate fronturile
Mai mult, în afară de găzduire ele sînt consiliate medical, juridic și chiar psihologic. Sînt ajutate să treacă peste marile dificultăți ale vieții, care de cele mai multe ori le fac să refuze dialogul cu cei din jur și să se închidă în ele: "Problemele uneori le fac să fie mai introvertite, cu greu ajungi la sufletul lor, motiv pentru care psihologul discută zilnic cu ele. De multe ori și starea copilului le influențează", a precizat asistentul social Aura Petroiu. Cît timp stau în centru, mămicile au o singură ocupație: îngrijirea copilului cu tot ce include acest lucru - gătit, spălat, dar totul pe cheltuiala instituției. După cum susțin instructorii de educație, probleme de comunicare cu mămicile se mai ivesc din cînd în cînd: "Ele fac ceea ce le cerem, dar în general nu vor să primesc prea multe sfaturi, fac cum cred ele că e bine", susține instructorul de educație Mariana Streche. De la înființare și pînă în prezent, în centrul din Rîmnicu Sărat au fost 15 cupluri mamă-copil găzduite, iar reprezentanții unității au precizat că s-au atașat de fiecare cuplu mamă-copil în parte și au încercat din răsputeri să rezolve situațiile cu care acestea se confruntau. La Rîmnicu Sărat, Centrul Maternal funcționează în cadrul Complexului de Servicii Comunitare, în incinta fostului Centru de Plasament numărul 6, de pe strada Focșani, instituția luînd ființă în ianuarie 2003, în urma aprobării unei hotărîri a Consiliului Județean Buzău. Deși ușa centrului este deschisă permanent celor aflate în dificultate, nu sînt multe la număr femeile care cer sprijinul autorităților. Teama, rușinea și prejudecățile le împiedică să vadă și cealaltă față a lucrurilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU