Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2348 > Actualitate Nr. 2348 de joi, 6 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Lista cu medicamente gratuite și compensate, varianta 2006

articol de: Corina RĂCHIȚEANU

După ce va intra în vigoare noua lege privitoare la sistemul sanitar, Ministerul Sănătății va prezenta o nouă listă cuprinzînd medicamentele gratuite și compensate care va fi aprobată de Guvern. Lista actuală a fost aprobată în anul 2005. Lista de medicamente gratuite și compensate va trebui să fie în concordanță cu prevederile noului pachet legislativ deoarece, pînă acum, sistemul de eliberare a acestor medicamente s-a dovedit a fi total nefuncțional și ineficient. Ministerul Sănătății a ținut să reamintească faptul că întreaga responsabilitate privind alocarea fondurilor la farmacii pentru medicamente gratuite și compensate revine Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin filialele sale județene. De reținut este faptul că, în două săptămîni, președintele C.N.A.S., Cristian Vlădescu, a modificat de două ori listele de medicamente de care beneficiază asigurații. Conform Legii 150 privind asigurările sociale de sănătate, listele de medicamente se eliberează de către Ministerul Sănătății și C.N.A.S. cu consultarea Colegiului Farmaciștilor și se aprobă prin Hotărîre de Guvern.

Farmaciile încă așteaptă
Hotărîrea de Guvern nr. 374/2006 prin care se prelungesc atît Contractul-cadru, cît și lista de medicamente de care beneficiază asigurații este considerată a fi o gafă. Ca urmare a apariției acestui act normativ, de la 1 aprile nu mai există cadru legal pentru derularea contractelor încheiate cu medicii de familie, spitale, farmacii și nici pentru
eliberarea de medicamente. Lucrurile s-au complicat și mai mult pentru că C.N.A.S. nu a trimis farmaciilor noile programe după care acestea să lucreze. La momentul actual, acestea folosesc vechile soft-uri, neexistînd o corelație între acestea și listele de medicamente prevăzute în ordin. Principala problemă cu care se confruntă farmaciile buzoiene în urma modificării listei de medicamente gratuite și compensate se referă la produsul Rispolept, un medicament folosit în tratarea afecțiunilor psihice. Astfel, cuantumul de plată este mult prea mare, neputîndu-se face față situației. În urma unui control efectuat de medicul Nina Mihai în farmaciile buzoiene, aflăm că acestea încă mai dispun de fonduri, dar nu pentru mult timp. În continuare, se observă un consum crescut de medicamente, chiar dacă vremea nu mai este atît de capricioasă. Așadar, afirmația președintelui C.J.A.S. Buzău, Aurelian Podeanu, conform căreia odată cu încălzirea vremii consumul de medicamente va scădea nu este întemeiată, cererile tot mai mari fiind o dovadă clară.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Căldură cu program în creșe și grădinițe
În spitalul Săpoca e nevoie de personal specializat pentru intervenții în situații de criză

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU