Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2348 > Actualitate Nr. 2348 de joi, 6 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Cine se scoală de dimineață îȘi face analizele... luna viitoare

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Cine se scoală de dimineață îȘi face analizele... luna viitoare
 

Teoretic, în prezent sînt asigurate toate serviciile medicale, în limita fondurilor, dar acestea se termină, de obicei, în prima jumătate a lunii. Prin urmare, sistemul funcționează pe regula "Cine se scoală de dimineață își ia medicamentele și își face analizele", cei mai "somnoroși" dintre noi fiind nevoiți să plătim din buzunar serviciile medicale.

La început de lună, bolnavii iau cu asalt atît farmaciile, cît și laboratoarele de analize, buzoienii cunoscînd foarte bine situația policlinicii din "23 august", unde oamenii sînt programați pentru investigații în sistem gratuit cu luni de zile înainte.
Ezitările în întocmirea listei cu servicii de care mai pot beneficia gratuit asigurații sînt de înțeles, tocmai din cauza impactului pe care l-ar avea noul pachet de legi. În fapt, asta nu înseamnă decît reducerea investigațiilor și tratamentelor la care pot avea acces pacienții asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru serviciile neacoperite, oamenii vor trebui să plătească sau să încheie asigurări private de sănătate.

Mister la minister
Ministrul Eugen Nicolăescu nu a dezvăluit conținutul pachetului, însă la secțiunea a șaptea, din proiectul de lege privind asigurările de sănătate, a prevăzut o listă de servicii medicale care nu sînt suportate din fondul asigurărilor. Aici se regăsesc serviciile acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistența medicală la locul de muncă și asistența medicală a sportivilor. De asemenea, pacienții vor trebui să plătească unele servicii de înaltă performanță, cum este RMN-ul (analiza structurilor musculare și cartilaginoase), unele servicii de asistență stomatologică, proceduri de recuperare și fizioterapie, precum și unele medicamente, materiale sanitare și tipuri de transport. Nici costurile pentru transplantul de organe și țesuturi, cu excepția cazurilor prevăzute în Contractul-cadru, nu vor mai fi decontate din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Așadar, dacă pînă acum puteam beneficia de o gama vastă de servicii medicale gratuite, chiar dacă necesita destul timp, de acum încolo va trebui să fim mai atenți de ce boli ne îmbolnăvim, ca să nu suportăm cheltuielile de analiză și tratament fără nici o decontare din partea  C.J.A.S..

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU