Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2346 > Actualitate Nr. 2346 de marti, 4 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Prețul corect al sănătății, la mîna managerilor de spital

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Prețul corect al sănătății, la mîna managerilor de spital
 

La nivelul județului Buzău, costurile de personal presupun un procent de 70-75 la sută din bugetul alocat spitalelor. Din această cauză, utilizarea eficientă a personalului ar trebui să fie o prioritate pentru managerii spitalelor care ar trebui să aibă o abordare de prospectivă a resursei umane, bazată pe e evaluare continuă a nevoilor.

Banii ajung în alte buzunare
Se spune, deseori, că sănătatea nu are preț. Cu toate acestea, sănătatea implică anumite costuri, deloc de neglijat. Deși unitățile medicale buzoiene nu stau tocmai bine în ceea  ce privește necesarul de personal, mai ales medici, există o serie de alți angajați care nu ar trebui să ocupe posturile respective. Astfel, se realizează un deficit bugetar care împiedică angajarea de personal strict necesar. Cu alte cuvinte, banii care ar trebui să le revină medicilor specialiști merg în buzunarele altora.

Contribuție pentru nesindicaliști
Anual, se face o evaluare profesională a personalului medical, dar, aparent majoritatea satisfac criteriile, existînd foarte puține cazuri de demitere din funcție din această cauză. Deși liderii de sindicat organizează constant o serie de acțiuni care să vină în ajutorul formării și dezvoltării profesionale, personalul sanitar nu este întotdeauna receptiv la ele. De pildă, liderul SANITAS Buzău, Mariana Munteanu a pledat pentru ideea ca și persoanele care nu sunt membri de sindicat să contribuie cu un procent de 0,5 la sută din salariile lor pentru că și ei beneficiază de revendicările negociate. După cum afirmă Mariana Munteanu, acești bani vor servi la îmbunătățirea calității serviciilor oferite pacienților, tocmai prin instruirea corectă și temeinică a personalului sanitar și prin achiziționarea de materiale medicale.

Rectificările se lasă așteptate
În condițiile în care în județul Buzău îmbătrînirea populației și creșterea frecvenței bolilor cronice determină deplasarea inevitabilă a îngrijirilor dinspre spitalele de boli acute către îngrijirile de lungă durată, acordate în instituții pentru bolnavi cronici sau la domiciliu, importanța prestațiilor acordate de personalul mediu sanitar crește tot mai mult. Practic, măsurarea volumului acestor îngrijiri constă în determinarea timpului necesar pentru îndeplinirea unui anumit număr de sarcini, necesare pentru a răspunde nevoilor pacienților. Există nenumărate plîngeri din partea personalului mediu sanitar din Buzău în ceea ce privește salarizarea, dar mult așteptata reformă din sănătate promite că se vor face rectificări în acest sens.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU