Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2340 > Actualitate Nr. 2340 de marti, 28 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Medicamente gratuite eliberate mai rapid


Pînă la 1 iulie se vrea finalizarea pachetului bazal de servicii gratuite

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Pînă la 1 iulie se vrea finalizarea pachetului bazal de servicii gratuite
 

Ministrul Sănătății a anunțat duminică 26 martie, că pînă la 30 iunie se dorește finalizarea pachetului bazal de servicii oferite gratuit cetățenilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia că banii proveniți din asigurările de sănătate sînt insuficienți pentru ca toți cetățenii să beneficieze de toate serviciile medicale de care au nevoie.
Din această cauză se vor stabili concret gratuitățile oferite asiguraților pentru ca aceștia să știe exact care sînt analizele pe care le pot face atunci cînd este necesar, ce medicamente vor găsi oricînd în farmacii, cu alte cuvinte, li se va oferi o oarecare siguranță în ceea ce privește serviciile medicale.

Mai multă rapiditate
Este cunoscut faptul că județul Buzău nu stă foarte bine la capitolul de gratuități medicale oferite cetățenilor și nu puține au fost cazurile în care buzoienii nu și-au putut face la timp și în mod gratuit analizele de care au avut nevoie și nici nu și-au putut procura anumite medicamente, fie pentru că farmaciile nu mai dispuneau de fonduri, fie pentru că nu se mai găseau. Pachetul bazal urmărește evitarea a astfel de situații, iar dacă cetățeanul va avea nevoie de un anumit serviciu medical, acesta să îi fie oferit imediat.
La nivelul județului nostru, locuitorii sînt nevoiți să apeleze la serviciile oferite de sistemul medical privat, nu numai din cauza debandadei continue din sectorul de stat, ci și din pricina calității mult mai bune de care beneficiază. Dat fiind faptul că personalul medical bugetar își face meseria pentru că nu are încotro și nu îi tratează pe oameni în cele mai bune condiții, sistemul privat este mult mai bine pus la punct, iar cetățenii apelează cu mult mai multă încredere la el.

La privat
Deși reforma sanitară atît de des menționată în ultima perioadă se încăpățînează să își facă simțită prezența în unitățile medicale buzoiene, se preconizează că sistemul privat va atrage din ce în ce mai mulți pacienți. O dovadă clară este invadarea unităților de stat din Buzău cu cele particulare, ajungîndu-se la situația în care cele două împart aceleași clădiri. Pe ideea "dai un ban dar știi că face", pus în fața unei astfel de situații, cetățeanul alege să meargă la cabinetul particular, decît să aștepte ore în șir la doctorul "de stat". Chiar dacă pachetul de bază adoptat de Ministerul Sănătății vrea să vină în sprijinul cetățeanului, sistemul medical bugetar nu va mai avea viață lungă, oamenii fiind sătui de situația în care nu-și pot face o banală radiografie la timp.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU