Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2336 > Actualitate Nr. 2336 de joi, 23 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Tuberculoza... la apel

articol de: Corina RĂCHIȚEANUde TBC.

Direcția de Sănătate Publică Buzău, Compartimentul Promovarea Sănătății și Programe de Educație pentru Sănătate desfășoară o campanie de informare asupra riscurilor apariției tuberculozei, cu ocazia zilei de 24 martie, Ziua Mondială  de Luptă împotriva Tuberculozei. Evenimentul este marcat de Organizația Mondială a Sănătății și de Ministerul Sănătății la nivel național și județean prin informarea și educarea populației în ceea ce privește prevenirea și reducerea cazurilor Instalare cu tratament anevoios

Tuberculoza este o boală contagioasă produsă de un microb numit bacilul Koch, care se înmulțește mai ușor în plămîni, dar poate apărea și la rinichi, creier, oase, articulații sau chiar ochi. Categoriile de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire sînt copiii, persoanele în vîrstă și cele suferinde de boli care scad imunitatea organismului (cancer, HIV/SIDA). Important este și faptul că fumatul nu cauzează boala, dar o poate amplifica și nu se transmite prin mîncare, sărut sau relații sexuale, ci prin aer. Odată instalată, boala se poate trata în mod gratuit cu ajutorul unei combinații de 4 medicamente diferite și durează 6 luni, dar numai administrat sub supraveghere medicală.

Buzoienii sînt pe fază
Începînd cu 24 martie, D.S.P.J. Buzău, împreună cu personalul medical al cabinetelor de medicina familiei și medicină școlară vor oferi comunităților școlare buzoiene și la aproximativ 10000 de familii pliante educativ-sanitare pentru informare și educare medicală preventivă pe tema tuberculozei. Medicii pneumoftiziologi de la Dispensarul de Pneumoftiziologie din cadrul Secției Spitalului TBC Buzău sînt în măsură să informeze persoanele care au nelămuriri privitoare la apariția, evoluția și tratamentul tuberculozei.

Scădere statistică
Sloganul Organizației Mondiale a Sănătății pentru ziua de 24 martie este "Acțiuni pentru viață: către o lume fără tuberculoză". O statistică a institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din București ne informează că din 2002 și pînă la momentul actual, la nivel global s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de TBC, astfel că, dacă în 2002 era un procent de 142,6 bolnavi la o mie de locuitori, în 2005 a scăzut la 126,4 bolnavi la o mie de locuitori. România se plasează printre primele 29 de țări la nivel de incidență TBC, avînd valori de trei ori mai mari față de media europeană.În 2004, în România erau 1442 de cazuri de boală, dintre care 32 în Buzău, dar în 2005 la nivel național s-a înregistrat o scădere, totalul de bolnavi însumînd 1125, 16 fiind confirmate în județul nostru. Prin aplicarea tratamentului corespunzător, în 2005 boala a recidivat în cazul a 12 buzoieni, contribuind semnificativ la scăderea estimărilor de boală județene și naționale. Așadar, receptivitatea noastră la campania desfășurată de Direcția de Sănătate Publică Buzău ne poate ajuta să ne informăm corect asupra apariției și tratării tuberculozei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU