Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2331 > Actualitate Nr. 2331 de vineri, 17 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Tot statul e patron:


Învățămîntul particular buzoian e la pămînt

Doar patru unități, dintre care niciuna acreditată

articol de: Sorin DINCO
Învățămîntul particular buzoian e la pămînt
 

În județul Buzău nu funcționează decît un număr de patru unități școlare particulare: o școală de arte și meserii și trei școli postliceale. Ele au o problemă: elevii nu prea le frecventează.

Și o hibă: deși autorizate, nu sînt acreditate, adică nu au drept la organizarea examenelor și la eliberarea diplomelor. Învățămîntul de stat este, în schimb, patronul absolut, pentru că devine din ce în ce mai costisitor pentru părinți.

Doar patru
Școala Postliceală "Vasile Alecsandri", Grupul Școlar "Vasile Voiculescu", Centrul de Studii "B.P. Hasdeu" și Școala de Arte și Meserii "Sf. Sava" sînt singurele alternative ale învățămîntului particular preuniversitar din județul Buzău. Dacă ați auzit de altele, înseamnă că statul nu le controlează și, prin urmare, sînt "nocive". La toate aceste școli, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) spun că se respectă legislația în vigoare, planurile de învățămînt, standardele cerute de Ministerul Educației, dar că au fost semnalate unele probleme legate de programul acestor școli, de prezența cursanților, luîndu-se măsuri pentru remedierea lor.

Elevii se înscriu, stau puțin și vor să promoveze
La începutul anului școlar 2005-2006, cele patru unități totalizau un număr de 651 înscriși, dintre care s-au pierdut, pînă în iarnă, 67 cursanți, ceea ce înseamnă o rată a abandonului de zece ori mai mare decît în învățămîntul de stat. Au promovat primul semestru 544 elevi, alți 38 fiind corigenți sau cu situația școlară neîncheiată. Cei mai mulți sînt înscriși la cele două postliceale cu profil sanitar, însă foarte mulți a reușit să școlarizeze Fundația "Sf. Sava", care are 125 de ucenici, nici un abandon și nici o corigență. Din nefericire, apreciază conducerea I.Ș.J., unitățile de învățămînt particulare din județ scad în fiecare an, la fel numărul de cursanți, cauzele fiind multiple, pe primul loc fiind situația financiară tot mai grea a tinerilor și lipsa perspectivei unui loc de muncă. Unitățile sînt autorizate să funcționeze, dar  provizoriu, reprezentînd actul de înființare și dreptul de a desfășura procesul de învățămînt și de a organiza, după caz, admiterea la studii. Însă visul acreditării lor e departe, adică de a li se acorda și dreptul de a emite diplome, certificate și alte acte de studii recunoscute de Ministerul Educației și de a organiza, după caz, examen de absolvire.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU