Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2329 > Actualitate Nr. 2329 de marti, 14 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Durerea din miez de noapte se acutizează după desființarea unor linii de gardă

articol de: (C.R.)

Desființarea liniilor de gardă care funcționau în regim de urgență în incinta Spitalului Județean Buzău, în domeniul oftalmologiei și al OtoRinoLaringologiei, provoacă o serie de disfuncționalități. Astfel, medicii și asistenții de gardă care aparțin altor specializări au fost puși de nenumărate ori în fața unor probleme de sănătate ale pacienților pe care nu le-au putut soluționa în timp util, tocmai din cauza acestor restructurări care s-au făcut.

Lipsesc medicii și paturile
Personalul medical nu face față sutelor de solicitări care apar în fiecare noapte și sînt nevoiți să îi îndrume pe bolnavi să vină dimineața. De multe ori, cîteva ore sau chiar minute de așteptare înseamnă enorm de mult pentru un om care suferă de o afecțiune apărută brusc, spre exemplu noaptea, și care nu poate fi rezolvată decît de medicul oftalmolog sau ORL-ist. S-au înregistrat și cazuri cînd pacienții nu au mai putut rezista în fața durerii și, în miez de noapte, au ciocănit la ușa casei doctorului implorînd ajutor. Toate acestea se întîmplă din cauza lipsei de medici și a numărului tot mai mare de bolnavi. Pentru ca gărzile de noapte la secțiile oftalmologie și ORL să fie reînființate și să funcționeze normal ar trebui să existe cel puțin cinci medici, iar pentru fiecare medic să fie asigurat un număr de 15 paturi, ceea ce, la momentul actual, este imposibil.

Sindicatele cer...
Organizațiile CNSRL Frăția, Blocul Național Sindical și Confederația Sindicală Democratică din România au înaintat Direcției Sanitare nenumărate cereri de înființare a unui cabinet stomatologic în incinta Spitalului Județean, dar nu s-a primit niciodată un răspuns, indiferent de natura lui. Inițiativa a luat naștere din cauza unui număr impresionant de cazuri care apar în fiecare noapte cu oameni care suferă de infecții la nivelul danturii. Este cunoscut faptul că afecțiunile grave ale cavității bucale pot degenera în afectarea altor părți ale organismului, pînă la creier, de unde poate surveni chiar decesul. Personalul sanitar nu îi poate îndruma nicăieri pe acești bolnavi, pentru că nu e de competența lor să se ocupe de ei și pentru că în județul Buzău nu există nici un cabinet stomatologic care să funcționeze și în regim de urgență.

Se caută și urologi
O altă problemă cu care se confruntă Spitalul Județean Buzău este existența a numai doi medici urologi, care nu pot acoperi numărul mare de solicitări al bolnavilor. Este o situație care a apărut în urma opțiunii medicilor rezidenți de a se stabili pe post în județele mai mari, chiar dacă perioada de rezidențiat o execută în spitalele altor orașe. Deși nu este corect și normal, și în Buzău se numără foarte multe cazuri de acest gen. Deși sistemul medical este deficitar la nivelul întregii țări, se pare că Buzăul este printre cele mai afectate. În alte județe există și cabinete stomatologice care să funcționeze pe timp de noapte, și linii de gardă care acoperă nevoile pacienților, iar organizațiile sindicale buzoiene încearcă de foarte mult timp să aducă județul nostru măcar la nivelul celorlalte. Cu toate acestea, Direcția Sanitară Buzău nu ia nici o măsură, spune asistent Mariana Munteanu, liderul SANITAS, refuzînd să vină cu răspunsuri concise și eschivîndu-se în fața problemelor din sistemul sanitar local.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU