Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2320 > Actualitate Nr. 2320 de sambata, 4 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Sfatul medicului, în varianta Nicolaescu:


Mersul la farmacie fără rețetă

articol de: Corina RĂCHIȚEANU

Pentru ca viața bolnavilor să fie și mai grea, iar oamenii să mai facă un drum la medicul de familie atunci cînd suferă de vreo afecțiune gravă sau nu, se pare că majoritatea medicamentelor vor fi eliberate de farmacii numai pe bază de rețetă. Dacă pînă acum puteam cumpăra antibiotice cînd ni se umflau amigdalele sau măselele, fără să avem aprobarea medicului, de acum înainte se pare că va trebui să trecem pe la cabinetul lui ca să ne scrie o hîrtie cu care să putem cumpăra medicamentele de care oricum știam că avem nevoie.

Nu știm cît rău ne-ar putea face fiolele de algocalmin sau supozitoarele de diclofenac pe care le luăm în cazuri de urgență, dar este cert că nu le vom mai putea cumpăra cînd vrem și fără aprobarea medicului. Situația farmaciilor buzoiene este destul de confuză, în condițiile în care unele vînd fiolele de algocalmin numai însoțite de prescripție, iar altele, mai puține ce-i drept, nu. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că ministerul nu a emis în ultimele două săptămîni nici un ordin privitor la regimul de eliberare a medicamentelor. Acestea se eliberează cu prescripție medicală, conform "Nomenclatorului medicamentelor de uz uman" realizat în 1958 și actualizat în fiecare an.

Fier și vitamine
Conform codului deontologic, farmaciștii au competența să elibereze medicamente fără prescripție de la medic, în cazuri de urgență, doza admisă fiind pentru 24 de ore. Mergînd prin farmaciile buzoiene, am putut observa că numai unii dintre farmaciști o fac, nu neapărat din dorința de a respecta legea, ci mai ales pentru a fi solidar cu oamenii care au reală nevoie de aceste fiole și nu pot ajunge la medic în timp util. Fără rețetă se pot elibera 1216 denumiri comerciale ce corespund pentru 98 de substanțe active, printre care și tabletele de algocalmin, paracetamol, pansamente gastrice, anumite vitamine și tipuri de fier, pe cînd fiolele se apreciază că reprezintă un pericol prea mare asupra sănătății pacienților.

Dinții domnului ministru
Reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că au informații conform cărora există persoane care s-au legitimat cu acte ale Oficiului pentru Protecția Consumatorului și au făcut controale în farmacii, deși nu sînt autorizați să facă acest lucru. Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că a mers personal într-o farmacie să-și cumpere fiole de algocalmin pentru că avea o durere de dinți, dar, contrar așteptărilor sale, asistenta de farmacie nu a vrut să i le dea fără prescripție medicală. Din această întîmplare, ministrul nu a înțeles decît că pregătirea farmaciștilor lasă de dorit. De fapt, asistenta respectivă nu a făcut decît să respecte legea, o lege care a existat dintotdeauna, dar care a fost pusă în aplicare numai după ce reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Colegiului Farmaciștilor din România au început să dea amenzi usturătoare acolo unde au descoperit nereguli.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU