Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2310 > Actualitate Nr. 2310 de marti, 21 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Declarație șoc a directorului O.R.C. Buzău, Sorin lazăr:


Autorii Registrului Comerțului paralel au avut complici în poliție sau Garda Financiară

Sau în alte instituții care conțin date despre Societățile Comerciale

articol de: Olguța BENESCU
Autorii Registrului Comerțului paralel au avut complici în poliție sau Garda Financiară
 

Falsul Registru pentru Comerț și Industrie inițiat la Timișoara avea "informatori" printre angajații instituțiilor publice care au acces la arhiva on-line a Oficiului Național al Registrului Comerțului. Informatorul poate fi o persoană din cadrul unui Inspectorat Județean de Poliție,al Gărzii de Mediu sau al Gărzii Financiare din orice județ.

Pentru o mai bună colaborare, între ONRC și celelalte instituții ale statului care au nevoie de datele de identificare ale unui agent economic au fost încheiate protocoale de colaborare, sistemul însă este unul intern, strict secret pentru orice alte persoane fizice sau juridice.La începutul anului, atrăgeam atenția agenților economici asupra unei posibile înșelăciuni bine concepută, de un fals Registru pentru Comerț și Industrie din Timișoara, care prin intermediul Poștei Române expedia către agenții economici o propunere de înscriere în acest registru, nimic altceva decît o modalitate nelegală de obținere a unor sume de bani care nu intrau și nu aveau nici o legătură cu conturile și activitățile ONRC. În momentul respectiv s-a pus întrebarea cum reușea această firmă, FIRMREG SRL Timișoara, erijată în Registrul Comerțului, să obțină date concrete despre fiecare agent economic destinatar (reamintim că destinatarului i se comunicau propriile date de identificare, cu cod fiscal și cod unic de înregistrare, pentru o mai mare credibilitate a expeditorului).

Un "informator" legal

În urmă cu ceva timp ONRC a luat decizia adoptării unui sistem modern de stocare a informațiilor care să ușureze mult mai mult activitatea angajaților sistemului și în același timp să contribuie la buna desfășurare a activităților unor instituții ale statului, cum ar fi Inspectoratele de Poliție, Garda de Mediu sau Garda Financiară. "Este vorba despre introducerea unui sistem on-line, pentru arhivare electronică a dosarelor tuturor agenților economici autorizați. El se bazează pe un server central existent la București și alte servere locale și scanere care preiau toate informațiile din dosar, ce ulterior sînt transmise la București. Pentru început oficiul național și oficiile teritoriale au luat decizia de a începe această activitate de arhivare doar pentru  societățile nou înființate, ulterior urmînd a se pune la punct întreg sistemul și vor fi arhivate toți agenții economici autorizați.", confirmă Sorin Lazăr, directorul Registrului Comerțului Buzău.
La nivelul oficiilor teritoriale există un colectiv instruit special în acest sens care nu are voie să furnizeze date decît anumitor instituții și pentru scopuri concret stabilite  prin protocoalele de colaborare.

Cum se obțineau datele
În baza protocoalelor mai sus amintite, instituțiile statului care au nevoie de aceste informații și-au desemnat o anumită persoană, care, printre atribuțiile de serviciu, avea și obligația de a păstra secretă parola de accesare a informațiilor din arhiva ONRC, accesul făcîndu-se numai pentru anumite motive și la încuviințarea superiorilor respectivelor instituții.  "Un lucru este foarte clar, nu orice persoană are acces la arhiva ONRC și a oficiilor teritoriale, iar deținătoarea parolei răspunde legal pentru scurgerea de informații", confirmă Sorin Lazăr. Reprezentanții Oficiului Național confirmă faptul că sistemul electronic de arhivare nu a fost spart de hackeri, ci a fost accesat de persoane din interiorul sistemului, autorizate să-l deschidă. Așadar, chiar oamenii legii comit ilegalități, "poate fi una dintre persoanele desemnate de instituțiile de mai sus pentru deținerea parolei", susțin reprezentanții ONRC București.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU