Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2310 > Actualitate Nr. 2310 de luni, 20 februarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Mercurial pentru cei care s-au cam săturat de viață


Drumul spre lumea celor drepți, presărat cu cheltuieli sinistre

articol de: (M.I.)
Drumul spre lumea celor drepți, presărat cu cheltuieli sinistre
 

Într-o lume în care rata mortalității și cea a natalității cunosc o fluctuație similară acțiunilor la bursă, nu este deloc greu să-ți deschizi o afacere profitabilă. Ritualul funebru s-a transformat într-o adevărată industrie. Profitînd de faptul că oamenii se nasc și mor de cînd lumea și pămîntul, te poți risca să faci o investiție serioasă și să-ți deschizi
un magazin de pompe funebre.
Cum metodele tradiționale laice cunosc drastice modificări, producătorii accesoriilor necesare înhumării au extins gama acestora pînă la plus infinit.
Pentru început trebuie să-ți rezervi un loc de veci, fie el concesionat, fie obținut de la primărie, fie îl cumperi cu acte-n regulă din anunțurile date în ziar.
În orașul nostru, formalitățile pentru a concesiona un loc de veci se fac la Cimitirul 4 din Cartierul Micro XIV. Conform Administrației Cimitirului Dumbrava, în urma achitării unei taxe de 5.000.000 lei, terenul îți este concesionat pe 25 de ani, numai în momentul în care faci dovada că "beneficiarul" este rece ca mortul, adică obținerea și prezentarea certificatului de deces de la starea civilă.

Paletă inepuizabilă de culori
Astfel, dacă dorești un sicriu, nu e tocmai ușor să-l alegi, căci ai la dispoziție o paletă inepuizabilă de culori, iar oferta lemnului este mai bogată decît cea a producătorilor de parchet. Pentru a achiziționa cel mai ieftin "set" pentru o înmormîntare, alcătuit din cruce, sicriu și dantelării, trebuie să scoatem din buzunar 1.600.000 lei, iar pentru o înmormîntare "regească" gama se extinde pînă la sicrie în valoare de 10.000.000 lei.

Prețuri pentru toate buzunarele
Cam cît costă o înmormîntare în zilele noastre? Cît ne ține buzunarul. Deoarece obiceiurile diferă în funcție de zonă și parohii și de posibilitățile financiare ale enoriașilor, vom alege prețuri cu valori medii. Pornim astfel la cumpărături alegînd un sicriu în valoare de 3.000.000 lei, dantelă necesară pregătirii coșciugului 1.500.000 lei, prosoape, lumînări și o coroană din partea familiei 1.000.000 lei. Cei patru gropari solicită fiecare cîte 250.000 lei, taxa percepută de popă 500000 lei, însă dacă oferi mai mult nu ești refuzat. Totul se încheie cu o pomană, care raportată la 25 de persoane pornește de la prețul de 5.000.000 lei. După un an de la deces este necesară ridicarea unei cruci, fie ea din lemn - 3.000.000 sau din marmură, unde prețul pornește de la 7 milioane lei. În concluzie, suma totală de 20 milioane de lei este un preț cam mare pentru ca apoi să fii cazat între cele patru scînduri.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU