Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2292 > Actualitate Nr. 2292 de luni, 30 ianuarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

La periferie Și pe marginea Șoselelor,


UNA MICĂ "LA VARICE"

Se poate servi la "botul calului" cafea lungă Și băuturi contrafăcute

articol de: Mărgărit GROSU
UNA MICĂ "LA VARICE"
 

Cartierele periferice ale municipiului Buzău s-au transformat în adevărate crîșme colective. Scăpați parcă de sub orice control și simțind setea ce-i macină pe vecinii lor mai scăpătați, cei cu ceva resurse financiare au început să investească în baruri și cafenele.

Deranjul financiar nu este prea mare. Un perete dărîmat al unei încăperi ce dă spre stradă și barul este ca și făcut. De clienți nu duce nimeni lipsă, iar profitul este înzecit. Un păhăruț de unică folosință, folosit pînă la topire, costă între 10 și 15 mii de lei și poate fi servit în picioare în fața barului astfel amenajat sau prin spărturile ce dau în curțile cetățenilor. Afacerea scapă cu desăvîrșire autorităților, care ar trebui să tempereze puțin elanul acestor comercianți. Nu scapă însă celor care și-au plătit cu vîrf și îndesat amenajările necesare pentru desfășurarea activităților specifice restaurantelor, taxele și impozitele aferente. Pasivitatea organelor de control se vede de departe. Nimeni nu-i ia în seamă pe acești comercianți ce pozează veșnic în victime ale sistemului și ale sărăciei. În schimb, practicile de concurență neloială la care sînt dispuși îi fac să prospere lună de lună și an de an. În timp ce unitățile autorizate dau faliment una după alta, acești orientați ai sistemului își schimbă mașini și-și înalță vile luxoase.

O.P.C. a semnalat acest aspect, finanțiștii nu
De cîteva ori acest aspect a fost semnalat de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, care a dat ceva amenzi contravenționale prin mediul rural. Cu promisiunea că nu vor mai face, comerciații de dugheană și-au reluat imediat activitatea, stimulați parcă să-și recupereze banii cheltuiți cu amenda. I-au recuperat repede, în doar un sfert de ceas și afacerile și-au reluat cursul normal. Organele fiscale însă nu se încumetă să treacă pe răboj cam care sînt veniturile nedeclarate ale acestor negustori. Cam cîte sute de milioane lunar intră în buzunarul lor cu acel păhărel de plastic, trecut dintr-o mînă în alta, plin de cafea făcută ad-hoc sau de băuturi contrafăcute. Să nu știe oare ce afacere se derulează pe sub ochii lor întredeschiși? Să coincidă  interesele  pentru dezvoltarea capitalului autohton și reinvestirea profitului nedeclarat? Sînt întrebări la care pot răspunde doar cei care tolerează acest tip de afacere în dauna celor apăsați de taxe și impozite, care au considerat că, deși împovărați, a sosit timpul pentru promovarea unui comerț civilizat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU