Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2259 > Actualitate Nr. 2259 de sambata, 17 decembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Buzoieni! În votul nostru stă salvarea stațiunii Sărata-Monteoru!

articol de: (F.A.P.)
Buzoieni!  În votul nostru stă salvarea stațiunii Sărata-Monteoru!
 

Cu minime investiții, Sărata Monteoru ar putea deveni o stațiune de interes național. Cert, în momentul de față, este faptul că stațiunea Sărata Monteoru este o avuție națională, care trebuie urgent recuperată, pentru că odată cu ea va renaște întreaga balneologie românească. "Arsenalul" terapeutic, concentrat în Sărata Monteoru, este trimis în derizoriu de imaginea jalnică, din prezent, a locului.
Aproape totul a fost distrus și părăsit. Dar nu și uitat. Inginerul Eugen Ciobanu, de exemplu, diriginte al șantierului din ‘70, de la Sărata Monteoru, își amintește cu nostalgie de uriașa mobilizare a buzoienilor din vremea respectivă, pentru renașterea stațiunii. Sperăm ca și buzoienii să-și amintească, mîine, la referendum, de obligația morală pe care o au, de a participa la vot și a răspunde afirmativ la inițiativa autorităților locale și a monteorenilor de a alipi stațiunea la municipiul Buzău, singurul care are forța economică de a reînvia strălucirea de altă dată a Săratei Monteoru.

O stațiune de elită
În seara zilei de 1 iulie a anului 1895, la palatul familiei Monteoru - din localitatea Sărata, Buzău - era o atmosferă de mare sărbătoare. Conform publicațiilor din acea vreme, invitații coborau din calești, valeții în livrele noi serveau băuturi scumpe, iar aleile superbului parc din jurul palatului erau luminate de zeci de felinare. Era seara în care se inaugura una dintre cele mai moderne stațiuni balneare din  Europa. Se materializa un vis al stăpînului locurilor, Grigore Monteoru, cel care a fost îndemnat de celebrul medic balneolog francez, dr. Guyenot să facă acest lăcaș de vindecare.

În stațiune fuseseră captate 15 izvoare cu ape minerale, ape analizate la Viena, despre care se demonstrase că fac minuni într-o mulțime de boli. Clădirile stațiunii, proiectate de arhitectul german Eduard Honzik, erau în același timp simple și elegante, iar dotările medicale, făcute cu ajutorul specialiștilor francezi de la Aix Baines, erau cele mai bune de pe continent. În curînd aici avea să fie centrul protipendadei bucureștene și internaționale. 
În '70 s-a cărat pămînt din oraș pentru amenajarea parcurilor
Axîndu-ne pe etalarea argumentației pentru buzoienii nedeciși pentru referendumul de mîine, l-am invitat să depene amintiri de pe șantierul de la Monteoru, pe inginerul Eugen Ciobanu. Plin de nostalgie, dirigintele șantierului de  la Sărata Monteoru își amintește de truda cu care au ridicat complexele de aici, dar și de bucuria pe care au simțit-o oamenii cînd, după numai doi ani, au reușit să repună în funcțiune stațiunea: "Toți buzoienii ne-am unit atunci forțele, toate întreprinderile din Buzău, pentru a salva stațiunea de la o așa zisă quasidistrugere. Am încercat și chiar am reușit o renaștere a Băilor de la Sărata Monteoru. După atîția ani în care  stațiunea construită de Monteoru se transformase într-o paragină, noi am reușit să o introducem din nou în circuitul turistic. Și nu a fost deloc ușor. Vă puteți închipui că am cărat pămînt vegetal de la Buzău, pentru a acoperi zona și a face posibilă existența acelor parcuri din jurul complexelor?"

Anii care au urmat Revoluției din '89
La Sărata Monterou se mai fac încă foraje, iar cînd muncitorii dau de cîte o pungă de petrol, ies jeturi care omoară iarba și copacii. Sondele au ruginit de mult. Aproape totul a fost distrus. Baza de tratament, restaurantul, cazinoul și hotelul proiectat de  Eduard Honzik au fost rase de pe fața pămîntului.  Izvoarele au fost lăsate în paragină, cele două care au mai rămas, pentru că restul au fost distruse în timpul forajelor pentru căutarea petrolului. Unele baze de tratament au ajuns într-o asemenea stare de degradare, încît au trebuit închise, iar restul au supraviețuit datorită cîtorva sute de pensionari nostalgici, care au continuat să vină an de an aici, fiindcă așa s-au obișnuit, pentru că apele sărate care vin din adîncul pămîntului au continuat să facă minuni. În ciuda ignoranței buzoienilor, care au uitat de datoria omului de a sfinți locul, Sărata Monteoru a rămas totuși același amestec unic de bogăție și sărăcie a resurselor naturale, pentru că aici mai curînd găsești țiței decît apă. Așa că ceea ce s-a dovedit a fi un  neajuns pentru agricultură, a constituit de-a lungul timpului o mare binecuvîntare pentru sănătate.

În încheiere nu putem trece peste un alt argument venit din partea inginerului Ciobanu: "Unde se duce buzoianul la sfîrșit de săptămînă? La Monteoru, aici unde plăcerea neînotătorului este infinită cînd vede că apa este atît de densă, încît îl ține la suprafață. Dacă stațiunea va fi accesată așa cum trebuie de vizitatori și prețurile de aici vor fi din ce în ce mai mici. Oricum, mai la îndemînă este Monteoru pentru buzoian decît litoralul".

 

COMENTARII

nicolae:
trista statiune
Sunt nascut in Sarata Monteoru acolo am copilarit, si imi amintesc vechile cazinouri distruse de bombardamentele celui de-al doilea razboi mondial. Chiar si asa ruinate se ghicea de departe maretia fostelor constructii realizate de nemti. Zaceau in paragina ca niste colosi tristi si deseori noi copii intorcandu-ne de la scoala care si ea a fost demolata , ne jucam printre aceste ruine care ascundeau camere si culoare subterane in care ne era frica sa patrudem. Oricum au fost demolate si in locul lor au fost construite asa cum zice articolul hotelul Ceres de azi si Motelul Mina de petrol.Imi amintesc perioada cea mai infloritoare a statiunii care se situeaza undeva intre anii 1974-1980, drumul spre Monteoru a fost asfaltat, s-a indiguit piriul Sarata, aleeile erau pline de trandafiri, iar de turisti ce sa mai zic la sfirsit de saptamina era plina statiunea nu exagerez dar cred ca erau mii de oameni in statiune la bai la stranduri caci functiona si cel care acum e paragina. Ca in toate statiunile din tara dupa asa zisa revolutie din decembrie 1989 au aparut si imbogatitii care si-au tras pensiuni vile si case de vacanta, in timp ce statiunile au devenit tot mai sarace patrimoniul mostenit a fost uitat si peste toate s-a asternut uitarea. Clasa politica trecuta si actuala nu sunt preocupate nici pe departe de starea statiunilor din Romania, care ar putea da faima si bunastare acestui popor prin promovarea si dezvoltarea turismului. Nu aduc in discutie ca o halca din statiunea Monteoru este administrata de o ruda a d-lui Vacaroiu marele politician privilegiat de dupa revolutie, lucru care nu este rau deoarece a investit ceva si se vede, dar care isi bate joc de forta de munca autohtona profitind de saracia lucie a uei bune parti din locuitorii urbei.In rest ca o concluzie in lumea din afara vilelor luxoase si a pensiunilor cu preturi nerusinate exista localnicii tristi si saraci tinjind dupa infloritoarea statiune ca era odata....a nu se interpreta nostalgie comunista.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
În ce situație vor tremura buzoienii la iarnă
Apa caldă s-a oprit, din spate vin acuzațiile

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU