Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2207 > Actualitate Nr. 2207 de luni, 17 octombrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Rămasă fără proptele, cloaca se destrămă


Paradisul fiscal Nehoiu a intrat în sevraj

articol de: Mărgărit GROSU
Paradisul fiscal Nehoiu a intrat în sevraj
 

Schimbările operate la nivelul instituțiilor descentralizate ale statului și mai ales la Poliție și Finanțe au început să fie evidente. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Proptelele, din zona neagră sau gri a afacerilor, zgîlțîite zdravăn, au început să se înmoaie. Semnalul a fost dat de căderea afacerilor din zona crepusculară a Nehoiului, acolo unde afacerile cu cherestea au căzut.

Societățile, pînă mai ieri prospere, au intrat în sevraj, urmate imediat de lichidări forțate pentru a se pierde urma afacerilor. Datoriile către bugetul statului au rămas, iar sumele astronomice pentru a căror încasare nu s-a sinchis nimeni pînă acum, din motive bine cunoscute, trebuie încasate.

Nu din vilele, din zonele rezidențiale sau din conturile grase acumulate într-o perioadă suspect de scurtă de timp, ci din ceea ce a mai rămas de vîndut de prin halele de producție pustiite de utilaje și muncitori.

Imaginea administratorului cu gipan și vilă care și-a luat tălpășița după cîteva tunuri bine țintite și a societăților pe la porțile cărora plîng muncitorii rămași pe drumuri, îmbărbătați din cînd în cînd de portărei care se căznesc să evalueze bruma de fier vechi rămasă pentru valorificarea activelor, a intrat de mult în generic.

Tunuleț de 3,5 miliarde și lichidare forțată
Zona de pe Valea Nehoiului a reprezentat pînă nu de mult un adevărat paradis fiscal, pentru mulți investitori cu spate puternic. Printre ei se număra și administratorul S.C. Mobiset Impex S.R.L., care a reușit, în 2002, performanța de a avea un profit net de 5 miliarde de lei.

Producătoare de mobilier, într-o zonă în care lemnul reprezenta o resursă naturală destul de bogată, părea că societatea se așezase pe baze solide, iar viitorul era asigurat. În 2003 ceva s-a întîmplat, iar profitul s-a transformat în pierderi de 1,1 miliarde de lei. Un an mai tîrziu, an de alegeri, pierderea s-a majorat la 9,7 miliarde de lei.

Datoriile către bugetul de stat s-au acumulat, ajungînd la suma de peste 800 de milioane de lei, în condițiile în care aceste sume au fost reținute de la salariați. Ar fi fost explicabil dacă administratorul ar fi folosit aceste sume de bani pentru relansarea producției, ceea ce ar fi fost la fel de ilegal. Dar banii nu se regăsesc nicăieri.

Mai mult, societatea a fost devalizată de administratorul Mihalache Victor, care a ridicat de la casieria societății în perioada 2002- decembrie 2004 suma de peste 3,5 miliarde, pe care a folosit-o în interes personal. Lovitura trebuia ascunsă și, la finele anului 2004, societatea intră în lichidare.

Din cele peste 800 de milioane s-au recuperat doar 600 de milioane. Cele 3,5 miliarde au apucat însă alte căi, pe care vor să le identifice acum specialiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU