Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2688 > 5 minute Nr. 2688 de miercuri, 23 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Reversul amăgitoarei prosperităţi:


Copiii căpşunarilor īmpīnzesc spitalele de psihiatrie

Īmomentul de fată 35 de copii ai caror parinti muncesc īn Spania sīnt internati la Neuropsihiatrie infantilă, pentru tulburări de comportament

Copiii ai căror părinţi muncesc īn străinătate sīnt afectaţi de boli psihice. Medicul Nicolae Enache, directorul secţiei de Psihiatrie Infantilă a Spitalului Săpoca, spune că, īn ultima perioadă, copiii ajung să fie internaţi īn spital pentru probleme psihice grave. Cauza frecventă  este şocul pe care īl suferă copiii după plecarea părinţilor īn străinătate, ca şi situaţiile conflictuale prin care trec.

De la abandon la boală psihică nu e decīt un pas

Stresul şi dezorganizarea familială sīnt doar cīteva dintre cauzele care duc la instalarea afecţiunilor psihice īn ceea ce īi priveşte pe copii. Medicul psihiatru Nicolae Enache spune că spitalul este din ce īn ce mai aglomerat, iar cele 50 paturi de care dispune unitatea sīnt permanent ocupate. Singurătatea īşi pune amprenta pe psihicul copiilor, care ajung să nu se mai poată concentra  la şcoală. Prin urmare,  copiii cu pro­bleme ajung īn scurt timp la Psihiatrie Infantilă. "Sărăcia şi educaţia precară sīnt la fel de periculoase, mai ales că mulţi dintre copiii internaţi provin din familii dezorganizate şi din centrele de plasament", explică medicul Enache.

Minorele aleg să se prostitueze

Pacienţi fideli la Psihiatrie Infantilă sīnt şi tinerii care au apucat-o pe căi greşite. Ei cad pradă consumului de tutun şi alcool şi ajung la spital  pentru reeducare. Fetele sīnt mai afectate de tulburări anxioase, survenite īn urma conflictelor din familie, dar şi de ordin sentimental. Īn Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă au mai ajuns şi minore care s-au prostituat īn ţară sau īn străinătate şi care au fost aduse la spital de părinţi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU