Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2661 > 5 minute Nr. 2661 de joi, 19 aprilie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Volga era bicicletă:


Veterinarul-şef īncurcă găina cu curca

La Policiori au murit 65 de găini de holeră aviară şi nu 5 curci, cum a susţinut directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Alexandru Iancu

Medicii veterinari au intrat īn alertă de două zile, după ce au fost anunţaţi că 63 de găini au murit īntr-o gospodărie din satul Policiori, comuna Scorţoasa. Specialiştii au depistat semne clinice care atestă prezenţa holerei aviare şi au instituit starea de carantină de gradul II. Autorităţile spun că situaţia putea fi evitată dacă medicul veterinar din localitate ar fi vaccinat păsările la timp.

Holera aviară a lovit 63 de găini la Policiori

La īnceputul săptămīnii, o localnică din Policiori a sesizat inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare că i-au murit 63 de găini din gospodărie. La domiciliul femeii s-a constatat că păsările nu fuseseră vaccinate īn conformitate cu planul strategic. Potrivit medicului Marijean Milea, director adjunct al D.S.V., res­ponsabili sīnt medicul ve­te­rinar din comună şi medicul veterinar zonal, care au īntīrziat vaccinarea, pe motiv că tehnicienii "au fost plecaţi". După preluarea probelor, păsările au fost incinerate, iar zona a fost dezinfectată. Medicul Milea susţine că probele se află īncă la analize, dar că semnele clinice indică prezenţa holerei aviare. Pericolul nu a fost īnlăturat şi există posibilitatea ca, īn perioada următoare, holera aviară să mai facă pagube. Pentru nerespectarea procedurii de vaccinare, medicul veterinar din localitate a fost sancţionat cu o amendă īn cuantum de 200 de lei, īn timp ce situaţia medicului zonal va fi analizată de Colegiul Medicilor, care va aplica sancţiunea corespunzătoare.

Alexandru Iancu, din nou īn eroare

Marţi, Alexandru Iancu, directorul executiv al D.S.V., ne-a furnizat o informaţie eronată, spunīnd că au murit cinci curci din cauza holerei, şi nu 63 de găini. Īn realitate, cīnd inspectorii D.S.V. s-au prezentat īn localitate, cele cinci curci erau de asemenea nevaccinate, dar nu erau moarte, iar situaţia gravă era īn cazul găinilor. Tot ieri, am īncercat să-l contactăm pe Alexandru Iancu, pentru a obţine mai multe detalii, dar nu a fost de găsit nici la serviciu, nici pe telefonul mobil.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU