Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3605 > 5 minute Nr. 3605 de marti, 1 iunie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Afacerile veroase înainte de toate!


Poliomielita ne omoară, dar ne vaccinăm antiporcină

La Buzău nu a ajuns nici o doză de vaccin antipoliomielitic

articol de: (C.R.)
În vreme ce poliomielita, o boală extrem de gravă, eradicată în România în urmă cu opt ani amenință din nou, autoritățile sanitare din Buzău nu fac nici un pas pentru a face rost de vaccinuri. Ba mai mult, au alte preocupări, probabil mai rentabile. Recent, medicii în atribuțiile cărora intră efectuarea vaccinului împotriva cancerului de col uterin sau antigripă porcină au fost nevoiți să remită Direcției de Sănătate Publică o situație privind dozele de vaccin utilizate pînă în prezent. Practic, în timp ce poliomielita bate la ușă, responsabilii din sănătate se interesează dacă medicii au folosit vaccinurile împotriva cancerului de col uterin.

Vaccinarea anti HPV, un eșec profitabil

În urmă cu mai bine de o săptămînă, Ministerul Sănătății a transmis tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică adrese prin care a atras atenția asupra poliomielitei, o boală gravă, care a ucis peste o sută de persoane în Tadjikistan și care ar putea să pătrundă și în România, după ce, în 2002, a fost eradicată. Chiar și așa, alerta transmisă de minister pare să nu aibă nici o valoare, mai ales că la Buzău nu a ajuns nici o doză de vaccin împotriva acestei boli. Între timp însă, nici autoritățile medicale locale nu dau semne că ar înțelege gravitatea unei boli precum poliomielita. Așa se face că vaccinarea împotriva cancerului de col uterin pare să fie prioritatea zero a Direcției de Sănătate Publică, deși campania s-a dovedit a fi un eșec, încă de anul trecut, cînd a și debutat. Mai mult, medicii ­res­­ponsabili de administrarea vaccinului au fost somați să prezinte date cu privire la dozele utilizate. Practic, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-a dovedit a fi ineficientă, dar extrem de costisitoare. Asta în vreme ce pentru poliomielită nu s-a alocat încă nici un ban, deși costurile ar fi semnificativ mai mici, iar vaccinarea ar îndepărta riscurile de îmbolnăvire.

Nici un semn de la Minister

Medicul Venera Acsinte, directorul Direcției de Sănătate Publică, spune că Ministerul Sănătății nu a trimis la Buzău nici o doză de vaccin antipoliomielitic și că singurele informații referitoare la temutul virus au fost primite în urmă cu mai bine de o săptămînă, sub forma unei note informative. Astfel, responsabilii Direcției de Sănătate Publică i-a, informat pe medici că există riscul apariției unor cazuri de poliomielită, dar campania de prevenire se rezumă doar la vorbe. Între timp, controversata campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin pare să meargă ca pe roate, deși numărul femeilor vaccinate este destul de mic. Chiar și așa, există un stoc arhisuficient de doze, în timp ce pentru poliomielită nu s-a alocat nici un leu. Prin urmare, vaccinarea împotriva cancerului de col uterin se dovedește a fi un succes, dar nu pentru pacienți, ci pentru autoritățile sanitare care se preocupă excesiv de acest aspect, neglijînd total alte lucruri, mult mai importante. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU