Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3566 > 5 minute Nr. 3566 de vineri, 16 aprilie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Au uitat să treacă pe la A.J.O.F.M.


Amenzi pentru job-uri ținute la secret

În urma unor controale desfășurate recent, două societăți s-au ales cu amenzi pentru că nu au declarat la A.J.O.F.M. oferta de locuri de muncă vacante

articol de: (C.R.)
 Amenzi pentru job-uri ținute la secret
 
Piața locurilor de muncă se confruntă cu o nouă problemă. Pe lîngă  faptul că, în această perioadă, numărul posturilor ofertate este foarte mic, angajatorii obișnuiesc să recruteze forță de muncă după bunul plac, fără să respecte legea. Așa se face că tot mai mulți șomeri se plîng că nu se pot angaja la firme care au disponibile locuri de muncă, pentru că le lipsesc recomandările din partea unor persoane dispuse să garanteze pentru ei. În plus, angajatorii nu anunță locurile de muncă disponibile către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel de practici au fost descoperite și la una dintre societățile mari din Zona Industrială.

Posturi ascunse

După ultimele controale demarate de funcționarii A.J.O.F.M., două mari obiective industriale din Buzău au fost amendate, pentru că au făcut angajări fără să anunțe locurile disponibile și la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă. Ambele firme au primit sancțiuni sub forma unor amenzi. Echipele de control ale Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă primiseră sesizări clare că la cele două firme, ambele aflate în Zona Industrială, angajările se fac fără a fi anunțate anterior posturile vacante. Într-unul dintre cazuri angajatorul a recunoscut că preferă ca muncitorii să vină cu recomandări de la ceilalți angajați ori de la alte persoane care pot garanta pentru seriozitatea lor. Astfel de practici sînt însă interzise și se pedepsesc cu amenzi. Unii șomeri se plîng că și la bursele locurilor de muncă angajatorii vin cu slujbe pe care le primesc, în cele din urmă, alte persoane decît cele selectate la standuri.

Obligați de lege

Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă spun însă că dacă se dovedește că angajatorii nu creează condiții egale pentru fiecare pretendent la o slujbă, atunci ei pot fi amendați. "Controalele efectuate de funcționarii instituției au scos la iveală faptul că nu toți angajatorii informează Agenția cu privire la numărul de locuri vacante pe care îl pun la dispo­ziție. Astfel de controale vor mai fi, iar cei care nu se supun legii riscă amenzi cu valori cuprinse între cinci sute și trei mii de lei. Agenții economici sînt obligați prin lege să anunțe instituția atunci cînd apar locuri de muncă noi și să nu angajeze pînă cînd această ofertă nu ajunge la noi", a explicat Valeriu Dimciu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

COMENTARII

dan bacanu:
va este frica...?
domnilor gazetari,va este cumva frica sa numiti societatile care ascund locurile de munca disponibile,sau sunteti manjiti cu ceva banisori? un exemplu va dau eu.CAP BUZAU.
ana:
cum ne poarta ajofm-ul de grija
Domnul Dimciu se inseala atunci cand "gandeste" ca o firma particulara angajeaza personal pe principiul pile si relatii.Si chiar daca ar fi asa nu vad care-i problema, ca doar angajatii nu sunt platiti cu bani de la buget.

Institutiile de genul ANOFM-ului sunt cele care fac angajari pe principiul pile, relatii si "recomandari".
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU