Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3517 > 5 minute Nr. 3517 de miercuri, 17 februarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

19.000 de pensii de invaliditate la Buzău


Prigoana pensionărilor pe caz de boală

Ministrul Sănătății intenționează să verifice toate dosarele de pensionare pe caz de boală

articol de: (C.R.)
În ultima perioadă, bolile îi scot la pensie pe mii de locuitori ai județului Buzău. O parte din populația activă a județului a ieșit în ultimii ani din cîmpul muncii înainte de termen, ca urmare a bolilor. În prezent, în județul Buzău sînt aproape 19 mii de pensionari pe caz de boală, cei mai mulți suferind de afecțiuni cardiovasculare. Potrivit Casei Ju­de­țene de Pensii, cele mai multe dosare pe caz de boală aflate în evidențele instituției vizează afecțiunile cardiovasculare. Totodată, pe lista afecțiunilor locuitorilor județului care încasează o pensie pe caz de boală se mai află: bolile osteoarticulare, endocrinologice, cancerul, TBC-ul, dar și afecțiunile neurologice.  

Verificări la dosare

Vasile David, purtătorul de cuvînt al Casei Județene de Pensii Buzău, spune că, în ultimii cinci ani, pensiile de invaliditate au fost verificate de forurile superioare de la București. De asemenea, pensia medie pe care o încasează un pensionar pe caz de boală din județul Buzău este de 637 lei. Cele mai multe pensii se acordă la gradele II și III de invaliditate. Numai anul trecut, Casa Județeană de Pensii a înregistrat 1900 de dosare noi pentru acordarea pensiei pe caz de boală. Per total, numărul persoanelor încadrate cu pensii de invaliditate reprezintă 12,4 la sută din cei 158 160 de pensionari înregistrați la nivelul județului. Recent, ­Mi­nistrul Sănătății a anunțat că va face o analiză, pe județe, a numărului de persoane pensionate pe caz de boală, după ce s-a constatat că există județe unde pensionările se fac nejustificat. Attila Cseke a precizat că ministerul va lua măsuri drastice acolo unde, în urma anchetei, vor rezulta discrepanțe majore în ceea ce privește numărul de pensionați pe caz de boală.

Nimic oficial

Pe de altă parte, Vasile David, purtătorul de cuvînt al C.J.P., spune că pînă acum nu s-a primit nici o înștiințare de la Casa Națională privind verificarea pensiilor de invaliditate. "La nivelul județului Buzău există mai multe cabinete de expertiză medical. Nu cred că se pune problema de suspiciuni în ceea ce privește aceste pensionări, pentru că în ultimii cinci ani, s-au făcut tot felul de expertize, chiar și la București. Totodată, Buzăul se situează în topul județelor cu cei mai puțini pensionari pe caz de boală", ne-a spus Vasile David. Este știut faptul că sînt multe persoane care doresc să se pensioneze chiar și atunci cînd, conform legislației, nu au acest drept. Pensionările se fac însă numai pe baza documentelor medicale care certifică acest drept. Una din condiții prevede obligati­vitatea ca persoana care se pensionează pe caz de boală să fi fost internată pe parcursul unui an, mai mult de 90 de zile. În scopul micșorării numărului de pensii de invaliditate, dosarele sînt supuse revizuirilor periodice. Astfel, grație recuperării prin tratamente, la următoarea examinarea medicală există posibilitatea ca pensionarul să nu se mai încadreze în prevederile normelor legale în vigoare. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU