Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3515 > 5 minute Nr. 3515 de luni, 15 februarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Astăzi începe alt experiment


Bacul de tip nou al cîtelea?

Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute

articol de: (C.R.)
Peste 4600 de elevi din județ intră, de astăzi, în emoțiile examenului de bacalaureat. Este pentru prima oară în istoria postdecembristă a bacalaureatului cînd examenul începe în timpul anului școlar și nu la sfîrșitul acestuia. Durata probei va fi de aproximativ 10-15 minute, iar subiectele vor avea un grad mediu de dificultate. Elevii vor susține examenul în școala în care au studiat. Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) se va desfășura pe mai multe zile, de astăzi pînă în 17 februarie.

Eliminați pentru sursele de inspirație

La toate probele de evaluare, candidații intră în sala de examen în ordinea afișată, respectînd criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă. Candidații nu au voie în sală cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În cazul în care un elev nu respectă această condiție, va fi eliminat din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Subiectele sînt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) și cuprind texte ­li­terare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale și itemi corespunzători descriptorilor competențelor din programele pentru bacalaureat. Proba constă în evaluarea a cinci competențe, la fiecare dintre ele elevul primind un calificativ. La final se face media, într-un singur calificativ. La această probă sînt trei niveluri, mediu, avansat și experimentat. Conform metodologiei de bacalaureat, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română se stabilește de comun acord de către cei doi profesori examinatori.

Toate liceele sînt pregătite

Elevii care nu se prezintă la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat. Inspectorul general adjunct Paul Negoiță spune că toate liceele sînt pregătite pentru prima probă de bacalaureat care se desfășoară astăzi. “Examenul începe la ora 9.00 în toate unitățile de învățămînt și se va derula pe parcursul a trei zile. Toți absolvenții de liceu, indiferent de seriile din care au făcut parte, vor susține bacalaureatul în forma nouă. Unele dintre aceste probe vor fi echivalate și va fi în avantajul elevului. În urma echivalărilor, mulți dintre ei vor fi declarați reușiți. Dar proba de evaluare a competențelor digitale va fi susținută de toți absolvenții“, a explicat inspectorul Paul Negoiță. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU