Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3506 > 5 minute Nr. 3506 de joi, 4 februarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Hotărîre aberantă de reducere de personal


Azilul de bătrîni, golit de personal

Angajații trebuie concediați, iar internii și conducerea au ajuns în pragul disperării

articol de: (Corina Răchițeanu)
Angajații și bătrînii din Complexul de Servicii pentru Persoane Vîrstnice "Alexandru Marghiloman" sînt în pragul disperării, după ce, luna trecută, a fost publicată o hotărîre care prevede reducerea numărului de salariați, precum și a bugetului. Asta înseamnă că din cei 37 de angajați, 15 vor pleca acasă, iar cei 44 de bătrîni internați nu vor mai beneficia de aceleași servicii de calitate ca și pînă acum. Situația este destul de gravă, în condițiile în care cei care vor resimți cel mai mult efectele legii sînt bătrînii.La momentul actual, ei au o normă de hrană de zece lei, pentru trei mese pe zi. Hotărîrea prevede reducerea cheltuielilor cu 60 de procente față de 2009, ceea ce înseamnă că bătrînii vor primi hrană de patru lei pe zi.

Mai puțini bani pentru hrană

Hotărîrea 23 din 6 ianuarie 2010 prevede că instituțiile sociale, implicit centrele pentru bătrîni, trebuie să-și reducă substanțial costurile, dar și numărul de angajați. Din cei 37 de salariați pe care Complexul de Servicii pentru Persoane Vîrstnice îi are în prezent, vor rămîne numai 22. Asta înseamnă că numărul angajaților care îi îngrijesc pe bătrîni va scădea, la fel ca și calitatea serviciilor. În cazul aplicării legii, va rămîne un singur angajat pe tură, care va trebuie să-i îngrijească pe toți cei 44 de bătrîni. Dintre aceștia, 20 de vîrstnici nu se pot deplasa, trebuie hrăniți la pat și au nevoie de atenție specială. Conducerea centrului apreciază că un singur salariat nu se va putea ocupa de toate persoanele asistate. Probleme vor apărea nu numai în ceea ce privește îngrijirea bătrînilor, ci și în celelalte sectoare ale centrului, cum sînt bucătăria, spălătoria sau paza. O parte dintre salariați sînt protejați de legea maternității, așa că nu vor putea fi dați afară.

Centrul s-ar putea închide

Maria Zăinescu, directorul Complexului de Servicii pentru Persoane Vîrstnice, spune că aplicarea legii ar putea duce chiar la întreruperea activității. "Nu ne vom putea descurca fără 15 angajați. Cei 44 de bătrîni internați în centru au nevoie de îngrijiri speciale și de supraveghere permanentă, iar reducerea numărului de angajați s-ar răsfrînge direct asupra lor. La fel de grav este și faptul că vom fi nevoiți să reducem cheltuielile cu 60 la sută. Asta înseamnă, printre altele, și mai puțini bani pentru hrana bătrînilor, de la zece lei pe zi, la patru lei pe zi", a explicat Maria Zăinescu.
Totodată, asistenta-șefă a centrului întărește afirmațiile directorului, apreciind că un număr mai mic de asistente și infirmiere ar îngreuna activitatea. "Tot personalul medical al centrului a avut grijă de bătrîni, dar în condițiile în care cîteva asistente și infirmiere vor fi nevoite să plece, nu vom putea face față volumului de muncă. Sperăm totuși că lucrurile se vor rezolva", ne-a spus asistenta-șefă Victoria Purcaru.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU