Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3485 > 5 minute Nr. 3485 de luni, 11 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Un alt efect al recesiunii economice


Ne-au năpădit cerșetorii

"Zonele de activitate" sînt minuțios delimitate

articol de: (T.T.)
Cerșetoria, în aceste zile de criză, se pare că, față de alte îndeletniciri, s-a dezvoltat și e la loc de cinste în categoria "industriilor subterane." Forma aceasta de cîștig este bine structurată în rețele ce se întind prin toate cotloanele și străduțele din oraș. Unde este înghesuiala mai mare, acolo poți vedea la tot pasul copii sau bătrîni cu mîna întinsă, ce-ți cer bani pentru a-și lua o pîine.
Dar cum bine știți, acești bani numai pe pîine nu se duc, ajungînd în buzunarele mai marilor șefi de rețea. Stabilite în prealabil, zonele de cerșetorie sînt strict delimitate, nimeni din altă zonă neavînd voie să calce teritorul altuia. Femei îmbrobodite în așa fel încît să nu li se vadă fața, care țin la sîn cîte un prunc abia născut, copii de vîrsta grădiniței, care te aleargă prin parcări pentru a-ți cere un bănuț, sau bătrîni aduși de spate, murdari, ce-ți cer mila, toți contribuie, cu mic cu mare, la o rețea subterană de îmbogățire ilicită.

Un calcul simplu

Cine face un calcul simplu își dă seama ce bani se cîștigă din cerșetorie. O ­fa­milie de cerșetori, care are în medie 5-6 copii, fiecare cîștigînd în medie 25-30 de lei pe zi, numără la sfîrșitul unei zile de muncă, o sumă de aproximativ 180 de lei. Dacă înmulțim această sumă cu 30 de zile, pentru că cei care cerșesc nu au cele două libere săptămînale, veți vedea că venitul lunar ajunge undeva în jurul ­va­lorii de 5400 lei, sumă pe care nu se știe cîți buzoieni o au la sfîrșitul unei luni, din muncă cinstită. Este un calcul mediu, pentru că sînt familii de cerșetori care au mult mai mulți copii sau bătrîni și care în perioadele de sărbători au depășit pragul de 10.000 de lei pe lună, încasări.

Luxul lor, pe banii tăi

O să rămîneți surprinși, dar aceasta este realitatea în care trăim și care ajunge la aceste cote alarmante, tot din cauza noastră. La prima vedere, nu pare o mare pierdere dacă îi dai unui amărît o bancnotă de un leu, dar dacă faci aceste calcule, pe care le-am făcut noi, vei vedea că cel care trebuie să cerșească ești tu, cetățeanul, care în fiecare dimineață pleacă la muncă pe un salariu mizer, iar seara, în fața unei farfurii de fasole sau mîncare de cartofi, adulmeci mirosul de friptură la grătar venit din curtea celui căruia, acum cîteva ore, îți cerea, cu ochi înlăcrimați, mila. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU