Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3482 > 5 minute Nr. 3482 de joi, 7 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Au învins și de data asta, de Bobotează


Aceeași cruce, aceiași viteji

Crucea de lemn aruncată de preoți în rîul Buzău a fost prinsă tot de tinerii de anul trecut!

articol de: (I.G.)
 Aceeași cruce, aceiași viteji
 
Ca în fiecare an, tradiționala procesiune de Bobotează a debutat de la Catedrala  Sf. Sava, de unde credincioșii au plecat pe jos pînă la malul rîului Buzău. După oficierea slujbei de sfințire, a fost aruncată crucea din lemn în apele înghețate, de unde a fost recuperată tot de doi tineri, ca și anul trecut. Manifestarea s-a încheiat cu o agapă, servită  direct pe malurile rîului, din  corturile armatei.

O victorie dublă

Cu toate că în această perioadă, temperaturile au fost ceva mai ridicate decît în alți ani, apa înghețată a făcut ca numărul celor care s-au aruncat în rîul Buzău după crucea din lemn să fie mai redus. "Recuperatorii" obiectului sfințit au fost tot cei doi tineri de anul trecut, Aurel Burlacu de 22 de ani, din Mărăcineni, aflat la a treia ispravă de acest gen și Podor Adrian de 18 ani, tot din localitatea amintită, aflat la a doua reușită. " Ne-a mers bine tot anul trecut cînd am prins crucea din apă și vrem ca și anul acesta să ne fie la fel de bine", precizează Aurel Burlacu. Sărbătoarea (Epifania)  reprezintă Botezul Mîntuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului, de către Sfîntul Ioan Botezătorul. Slujba a fost oficiată ca de fiecare dată de un sobor de preoți de la Catedrala Sf. Sava din oraș. "Rîul Buzău este singurul rîu din țară în care a fost martirizat un sfînt și ne bucurăm că acest lucru s-a petrecut la noi, în anul 372, de cînd este pomenit și orașul nostru", spune părintele Mihail Milea, parohul bisericii ­amin­tite.

Sute de enoriași au participat la sfințire

La eveniment au participat sute de buzoieni, împreună cu oficialități, veniți să ia cu mic cu mare agheazmă mare, sfințită de preoți. Evenimentul religios a fost atent supravegheat atît de către agenții de Poliție, lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cît și ai Serviciului de Ambulanță și Stării Civile.  Așa cum cere tradiția, sărbătoarea s-a încheiat cu un praznic organizat în cortul de armată special amenajat chiar pe malul rîului. Toți participanții la eveniment au ­gus­tat din bucatele tradiționale calde, pregătite de enoriașii Catedralei Sf. Sava de la Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU