Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3469 > 5 minute Nr. 3469 de joi, 17 decembrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Examen obligatoriu


Măcelarii de ocazie, trimiși cu porcul la laborator

Veterinarii se așteaptă la un val de îmbolnăviri și anul acesta

articol de: (C.R.)
Carnea de porc i-ar putea băga în spital pe gospodarii care nu trimit probe la laborator. Medicii veterinari avertizează că trichineloza este o boală extrem de gravă, care poate fi depistată numai în urma analizelor de laborator pe care proprietarii de porci trebuie să le facă cu orice preț. Mai mult, veterinarii nu recomandă consumul de carne de porc care nu a fost suspusă analizelor. În municipiul Buzău, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a amenajat două puncte de efectuare a examenului trichineloscopic, în Piața Centrală și în Piața Crîng.

Cu probele la veterinar

Medicii veterinari din județ fac un apel la populație să nu mănînce din carne dacă nu a fost supusă examenului trichineloscopic. Simpla analiză a unei mostre de carne costă numai șapte lei. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare spun că prețul este foarte mic, în comparație cu riscul la care se expun cei care preferă să mănînce fără să se asigure. Chiar și așa, veterinarii se așteaptă la o avalanșă de probleme cauzate de carnea infectată. Asta, pentru că fermierii nu au învățat nimic din experiența anilor anteriori, cînd pe patul de spital au ajuns zeci de persoane. Mulți dintre bolnavi au motivat atunci, că nu s-au confruntat niciodată cu boala și au sperat că nu se va atinge de ei, în timp ce alții au mîncat conștienți că se vor îmbolnăvi. Reprezentanții D.S.V. dau asigurări cetățenilor că se pot adresa medicului veterinar dacă vor să testeze carnea de porc sau se pot adresa celor două puncte de analiză din municipiu.

Carnea infestată, pericol de moarte

Ciprian Botezatu, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare, spune că în cazul în care probele de laborator confirmă existența trichinei, medicii veterinari au dreptul de a confisca și de a incinera carnea infestată. "Este extrem de important examenul trichineloscopic. Orice cetățean, care sacrifică porcul în gospodăria proprie pentru consumul familial, este obligat să facă acest examen. Important de știut este că trebuie prezentată, la medicul veterinar, o bucată de mușchi, chiar și măcelarii de ocazie cunosc asta, și sfătuim toată lumea să nu consume carne de porc dacă rezultatul examenului trichineloscopic nu este negativ", ne-a spus Ciprian Botezatu. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU