Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3421 > 5 minute Nr. 3421 de miercuri, 21 octombrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Cine răspunde de bunul gust public?


Monumente uitate în boscheți

Monumentele de valoare sînt restaurate de cîrpaci care le dau cu var sau vopsea

  Monumente uitate în boscheți
 
Multe din lucrările artistice din urbe, făcute de sculptori recunoscuți, zac ignorate într-o nepăsare totală a autorităților locale sau sînt restaurate de cîrpaci. Artiștii plastici sînt de părere că toate lucrările consacrate ar trebui restaurate în mod profesionist și nu de orice constructor neavizat. De asemenea, kitch-urile nu ar avea ce să caute în locuri publice, deoarece aduc o lumină negativă asupra orașului.

La voia vremurilor...

Cu toate că avem în oraș mai multe statui valoroase, sculptate de artiști consacrați și recunoscute pe plan național și chiar european, multe dintre ele zac într-o ignorare totală mai ales de cei care ar trebui să le pună în evidență. Chiar dacă nu avem o alee a personalităților care au trăit pe aceste meleaguri, așa cum au toate orașele importante, nici puținele lucrări ridicate cu trudă de artiști nu sînt îngrijite corespunzător. Dincolo de vandalizarea monumentelor, nepăsarea, ignorarea și chiar delăsarea fac ca obiectele respective, unele de patrimoniu să arate jalnic, chituite pe ici pe colo, dacă nu sînt lăsate sub intemperii, fără nici o protecție, cu toate că artiștii plastici recomandă acest lucru. "Este păcat de lucrările din oraș, că nu sînt îngrijite, de exemplu statuia lui B. P. Hașdeu din fața liceului cu același nume este degradată și în plus, pe ea este acel semn de monument istoric pus într-un loc total greșit. Nici vechea statuie din fața Palatului nu este bine îngrijită. De semenea, statuia din fața Palatului este total nepotrivită. Nu are legatură cu arhitectura Palatului. Mai degrabă ar fi fost amplasată cu fața spre palat, aproape de Hotelul Pietroasa", precizează Mihai Hlihor, vicepreședintele U.A.P.

Statuia dintre bălării

Chiar dacă o inventariere a principalelor monumente, statui și lucrări din municipiu ar arăta că, aproape nici una nu este îngrijită sau restaurată corespunzător, există unele, de care nimeni nu știe mai nimic. Un bun exemplu în acest sens este o statuie, "descoperită" recent într-un boschet, de un cetățean căruia îi pasă de soarta operelor de artă. Respectiva operă, sculptată se pare de un cunoscut artist buzoian, zace de zeci de ani, pitită "strategic",  undeva în fața, bloc de pe bulevardul Bălcescu, de cei care îngrijesc spațiile verzi. La fel ca alte opere cunoscute și aceasta, în loc să fie pusă în valoare, este acoperită de uitare, atît prin nepăsarea autorităților, cît și a unor cetățeni care preferă să ridice kitch-uri decît să aibă grijă de operele deja cunoscute din oraș. "Membrii buzoieni ai Uniunii Artiștilor Plastici, specialiști în domeniu, nu au fost niciodată consultați în vederea construirii sau a unei eventuale restaurări de monumente artistice, de aceea sîntem oripilați de felul cum arată orașul plin de lucrări de o proastă calitate, făcute de ageamii. Pe cînd operele artiștilor consacrați sînt cîrpite în modul cel mai grosolan cu putință, apar altele noi de o proastă calitate și fără reprezentativitate. Lucrările din urbe nu sînt amplasate numai pentru a face act de prezența, ci pentru a și culturaliza puțin pe cei care le privesc", spune sursa citată mai sus.
(I.G.; T.T.)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU