Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3415 > 5 minute Nr. 3415 de miercuri, 14 octombrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Bani puțini


Medicamente pe datorie

Medicii vor fi nevoiți să prescrie cele mai ieftine medicamente, pentru o perioadă de numai 30 de zile

articol de: (C.R.)
Medicamente pe datorie
 
Farmaciile vor putea elibera medicamente pînă la sfîrșitul anului, doar pe datorie și cu mari economii. Recent,medicii au fost sfătuiți să prescrie cu moderație medicamente și numai pentru o lună, nu mai mult, ca să nu se ajungă la un blocaj în zona farmaciilor. Asta, pentru că fondurile alocate Casei Județene de Asigurări de Sănătate de către forurile superioare au o valoare mult mai mică în comparație cu necesarul. Situația este la fel de gravă și în cazul spitalelor și a Serviciului Județean de Ambulanță, care vor primi bani doar pentru plata salariilor.

Consumul de medicamente este în creștere

În ultimele luni ale anului, asigurații și farmaciile vor resimți o criză acută, după ce ultimul trimestru al anului a primit finanțare la capitolul medicamente compensate și gratuite. Farmaciile au fost anunțate că pot elibera tratamente în regim special, dar numai în limita a 170 de miliarde de lei vechi pînă la finele anului. Cum în medie, consumul de medicamente la nivelul județului este de 50 de miliarde de lei vechi, în creștere începînd cu octombrie, din cauza afecțiunilor de sezon, Casa de Asigurări de Sănătate i-a chemat pe medici și farmaciști la discuții. Medicii de familie, dar și cei specialiști au fost sfătuiți să prescrie rețete cu moderație, așa încît să nu apară o criză în ultima lună a anului. De asemenea, medicii au fost sfătuiți să pună accent pe prețul medicamentelor, ei fiind nevoiți să le prescrie pe cele mai ieftine.  De partea cealaltă, farmaciștii vor livra medicamente compensate și gratuite pe datorie. Bugetul de 170 de miliarde de lei vechi, alocat în ultimul trimestru al anului, va fi decontat abia în primăvara anului viitor. Perioada de decontare a fost prelungită recent, printr-o decizie a guvernuui, la 180 de zile.

Medicamente puține și ieftine

Medicul Nina Mihai, purtătorul de cuvînt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, spune că suplimentarea recent alocată pentru farmacii trebuie să ajungă pînă la sfîrșitul anului. "Facem apel la medicii de familie să nu mai prescrie rețete decît pentru o perioadă de 30 de zile, chiar dacă, în mod normal, au dreptul să prescrie rețete pentru 60 sau 90 de zile. Dacă nu vor respecta această măsură, farmaciile ar putea intra într-un blocaj, iar în decembrie ar putea rămîne fără fonduri. Totodată, medicii trebuie să precrie medicamentele cele mai ieftine, pentru ca toți pacienții care vin la medic să poată beneficia de rețete", ne-a spus dr. Mihai.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU