Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3373 > 5 minute Nr. 3373 de miercuri, 26 august 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Pe 15 septembrie


Anul școlar poate începe, cu... școli închise

Firmele care lucrează la școli nu mai vor să finalizeze lucrările, pînă ce nu-și recuperează banii de la Inspectoratul Școlar

articol de: (I.G)
Anul școlar poate începe, cu... școli închise
 
Cîteva zeci de școli din județ ar putea rămîne închise pe 15 septembrie, din cauza datoriilor neplătite ale oficialilor către firmele contractante. Deși clădirile instituțiilor de învățămînt au fost reabilitate, nu pot primi elevi pentru că firmele care au făcut lucrările întîrzie recepția  pînă cînd își recuperează banii de la Inspectoratul Școlar. Constructorii au lăsat neterminate, intenționat, finisaje interioare și exterioare, coșuri de fum sau instalațiile termice.

S-au terminat banii

Un exemplu elocvent, pentru starea de fapt, este Școala primară din Pietroasele. Unitatea de învățămînt funcționa într-o clădire foarte veche, astfel că a intrat în reabilitare la începutul acestui an. În numai cîteva luni, constructorul a refăcut zidăria, a schimbat mobilierul, a instalat un nou sistem de încălzire și a refăcut pînă și instalația electrică. Mai mult, firma buzoiană a investit din bugetul propriu, pentru a continua lucrarea, din cauză că Ministerul Educației a sistat între timp investițiile în modernizarea unităților școlare. Banii constructorului s-au terminat, și odată cu ei s-a întrerupt și lucrarea. Primarul din Pietroasele, Cornel Enache, spune că respectivii sînt gata să reia lucrarea, dacă primesc fondurile: "Pentru a relua treaba, firma de construcții mai are nevoie de aproximativ 250 de mii de lei, din care și-ar recupera și restanțele".

Mai sînt 34 de școli în aceeași situație

Asemenea școlii din Pietroasele mai sînt alte 34 de școli din județ, care, deși sînt aproape gata, nu își pot primi elevii, de luna viitoare, din cauza firmelor care întîrzie recepția lucrării. Inspectorul școlar general adjunct Florina Stoian spune că recent conducerea Inspectoratului Școlar a cerut Ministerului Educației să aloce jude    ului Buzău, într-o primă etapă, suma de 71 de milioane de lei, bani care ar permite finalizarea pînă la 15 septembrie a reabilitării unui număr de 145 de școli din județ, aflate în diferite stadii de execuție a lucrărilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU