Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3368 > 5 minute Nr. 3368 de joi, 20 august 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Polițiști în civil îi vînează pe șoferii de dubițe


Mersul cu maxi-taxi, sport extrem

Controalele din ultimele zile demonstrează că mulți transportatori și șoferi nici nu realizează riscurile la care își expun călătorii

articol de: (L.M.)
Groaznicul accident de săptămîna trecută din județul Iași, în urma căruia au murit 14 oameni, a declanșat ample acțiuni de verificare a transportatorilor. Nici județul nostru nu a fost ocolit de filtrele agenților de la Poliția Rutieră. După două zile de controale, analizînd rezultatele, se poate trage concluzia că mulți dintre cei aflați la volan se sinchisesc prea puțin de viețile ce le sînt încredințate. Au fost găsiți șoferi vorbind la telefon, cu mașinile încărcate peste măsură cu pasageri, ori și mai grav, conducînd autovehicule cu defecțiuni.  
În urmă cu două zile, controalele au început dis-de-dimineață, iar vehiculele care efectuează transport public de persoane aflate în trafic pe raza municipiului Buzău și pe DJ 203 K în Mărăcineni au fost trase pe dreapta. Nenorocirea de la Iași, pentru care încă se caută vinovați, a determinat ca aceste controale să fie făcute la sînge. Au fost verificate atît documentele cît și starea tehnică a mașinilor și, nu în ultimul rînd, comportamentul șoferilor. În cele două zile de verificări au fost oprite 67 astfel de autovehicule și au fost legitimate 74 de persoane. Pentru ca acțiunea să fie cît mai eficientă, printre călători s-au aflat și polițiști în civil, scopul fiind acela de a constata ce abateri comit șoferii care sînt la volanul acestor mijloace de transport în comun. Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de 5200 lei.

Convorbiri telefonice cu mîna pe volan

S-a putut constata astfel că șoferii de microbuze sînt certați cu centura de siguranță, opt dintre ei fiind amendați pentru această abatere. Alți cinci conducători auto au fost sancționați pentru că au circulat pe un sector de drum unde accesul era interzis , tot atîția pentru că nu au avut documentele asupra lor, iar patru dintre ei au depășit numărul de locuri pe scaune. Sancțiuni au fost aplicate și șoferilor care au utilizat telefonul mobil în timp ce se aflau în cursă (două cazuri) sau celor care au fost depistați că au plecat la drum cu autovehicule ce prezentau defecțiuni tehnice (trei situații). Grav este și cazul unuia dintre șoferi care conducea un astfel de mij­loc de transport deși nu avea atestat profesional. Verificările ce îi vizează pe transportatorii de persoane nu sînt o noutate. Acțiuni asemănătoare s-au mai organizat și în trecut înpreună cu reprezentanți ai Autorității Rutiere Române, însă după cum se vede nu i-au speriat prea tare nici pe șoferi nici pe patronii lor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU