Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3360 > 5 minute Nr. 3360 de marti, 11 august 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Semne de revenire


Restanțele la credite, în scădere

Buzoienii sînt mai conștiincioși și își achită ratele la timp

articol de: (C.R.)
Surprinzător, valoarea datoriilor acumulate de buzoieni către bănci înregistrează o scădere ușoară. De asemenea, economiile în lei depozitate la bănci înregistrează o creștere notabilă, iar ratele la împrumuturi sînt achitate cu mai multă promptitudine. De asemenea, creditele în lei nu mai ridică aceleași probleme grave ca în lunile anterioare, așa încît comportamentul financiar al populației înregistrează tendințe crescătoare. În continuare, creditele contractate de buzoieni se mențin la un nivel ridicat, deși sînt în scădere față de luna mai.

Împrumuturi pentru consumul propriu

Potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României, în luna iunie, cuantumul creditelor s-a cifrat la 14,04 miliarde de lei, în scădere cu circa 30 de milioane de lei față de luna anterioară. Totodată, restanțele la împrumuturile în lei au scăzut semnificativ, în iunie ajungîndu-se la 41,3 milioane de lei, față de mai, cînd acestea au însumat 43,26 milioane de lei. Agenții economici buzoieni aveau contractate credite în lei în valoare totală de 598 de milioane de lei, mai puțin cu 21 de milioane de lei față de luna precedentă. Populația, în schimb, figura în iunie cu împrumuturi bancare de opt sute de milioane de lei, față de 810 milioane de lei, cît aveau luna precedentă. Cei mai mulți bani pe care persoanele fizice i-au împrumutat de la bănci au fost contractați pentru consumul propriu, suma, în acest caz, fiind de 747 milioane de lei, și prea puțin pentru locuințe, valoarea creditelor în lei pentru achiziționarea de imobile ajungînd la 36,7 milioane de lei.

Restanțele scad

Valoarea creditelor contractate în valută, în iunie, a scăzut considerabil, comparativ cu mai, semn că buzoienii sînt ceva mai atenți atunci cînd vine vorba de ratele în monedă străină. În mai, împrumuturile în valută s-au cifrat la 1,239 miliarde de lei, în timp ce în iunie, acestea totalizau 1,081 miliarde de lei. Restanțele la creditele în valută au scăzut în iunie, cu aproape un milliard de lei. Agenții economici din Buzău aveau împrumuturi în valută de 554 milioane de lei, iar populația deținea credite, în alte monede decît cea națională, de 526 milioane de lei, din care 300 milioane de lei au fost destinate consumului, iar 196 milioane de lei achiziționării de locuințe. Lipsa de lichidități îi determină pe buzoieni, persoane fizice și juridice, să umble la economiile depozitate la bănci. În mai, disponibilitățile la vedere în lei însumau patru sute milioane de lei, față de 361 milioane de lei cît totalizau în mai. Agenții economici aveau disponibilități în lei de 142 milioane de lei, în creștere cu 20 de milioane de lei, față de mai.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU