Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3316 > 5 minute Nr. 3316 de sambata, 20 iunie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Șacalii tranziției perpetue zburdă nestingheriți


Cămătăria cu acte în regulă

Nu avem legi pentru stoparea fenomenului

articol de: I.G
Cămătăria cu acte în regulă
 

În ultimul timp, nevoia tot mai mare a oamenilor care solicită un credit pentru nevoi personale a creat adevărate instituții de cămătărie legală, cărora instituțiile statului nu au ce să le facă, în caz că înșeală cetățenii. Invitați în cadrul emisiunii "Sens direct" de la FOCUS TV, reprezentanții oficiali ai I.P.J. spun că nu au suport legislativ pentru a lua la bani mărunți cămătarii, în cazul unor plîngeri din partea păgubiților. La fel, notarul Camelia Boiangiu precizează că, atît timp cît părțile își dau acordul legal, nu se poate face nimic ulterior, cînd păgubitul reclamă camăta.

Acoperiți de documente
Ofițerii de la I.P.J., prezenți în emisiunea "Sens direct", de la FOCUS TV, au declarat că polițiștii nu pot interveni în conflictele reclamate de cetățenii păgubiți de cămătari, pentru că în România nu este incriminată legal această practică. Comisarul Marian Șerbulea, ofițer pentru relația cu presa din cadrul I.P.J., precizează că este foarte greu să intervină la astfel de plîngeri, în favoarea părții păgubite, deoarece cămătarii sînt acoperiți de acte: "Din păcate, în astfel de cazuri, activitatea noastră este limitată și nu putem face mare lucru. De faptul că ei se înțeleg pe ascuns la o anumită dobîndă nu prea avem temei legal să acționăm, în rest aceștia sînt acoperiți de acte."

Se duc la notar
Criza din ultimele luni și blocarea creditelor acordate de băncile comerciale au fost mană cerească pentru cămătari. Oameni de afaceri dar și alte categorii sociale au recurs la împrumuturi cu dobînzi cămătărești. Legea Cametei a fost abrogată în 1943 și legiuitorii nu au înlocuit-o cu o altă normă care să interzică împrumuturile acordate de cămătari, ceea ce a făcut ca această practică să se răspîndească fără probleme. Există totuși cazuri în care grupările de cămătari ajung în fața anchetatorilor. Acest lucru se întîmplă atunci cînd victimele sau bunurile acestora sînt sechestrate pentru neplata datoriilor. De cele mai multe ori, acestea sînt silite să recunoască faptul că au primit sume mult mai mari decît cele împrumutate în realitate pentru care garantează cu locuința sau mașina personală. Documentele sînt de regulă autentificate la notariat, în prezența martorilor. "Nu avem mijloace, ca notari, să identificăm aceste persoane ca fiind cămătari și mai ales nu avem de unde ști despre dobîndă sau alte înțelegeri ascunse ale părților, de aceea nu avem nici o putere pentru a preîntîmpina acest fenomen sau a atenționa potențialele victime", spune și Camelia Boiangiu, notar. Pînă cînd guvernanții se vor gîndi și la o astfel de lege care să îngrădească oarecum practicile cămătăriei, fiecare cetățean aflat la strîmtoare materială trebuie să ia aminte la semnalele de alarmă trase atît de oamenii legii cît și de presă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU