Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3251 > 5 minute Nr. 3251 de joi, 2 aprilie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Stăm liniștiți și în aprilie


Protocol pentru rețete gratuite

Medicii oferă în continuare consultații gratuite și prescriu rețete, în baza unui act adițional

articol de: C.R

Reprezentanții medicilor de familie au semnat marți protocolul cu Ministerul Sănătății și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru ca pacienții să nu rămînă fără rețete și asistență medicală de familie. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va încheia un act adițional, cu medicii de familie, la contractul cadru din anul 2008, pînă pe 30 aprilie. Protocolul a fost stabilit după ce, la negocieri, reprezentanții medicilor au reușit să obțină participarea ca negociatori la elaborarea contractului cadru pe anul 2009 și a normelor de aplicare a acestuia.

Act adițional pentru luna aprilie
Medicul Angela Mazdrag, reprezentantul Patronatului Me­di­cilor de Familie, filiala Buzău, spune că a fost încheiat protocolul între medici, minister și C.N.A.S și s-au dat și dispoziții către C.J.A.S. să se încheie acte adiționale pînă la 30 aprilie, la contractul pe 2008. "Scopul principal al întîlnirii a fost să obținem, în primul rînd, dreptul de negociator la elaborarea actelor legislative care ne privesc, contractul cadru și normele. Acest lucru se va desfășura lunile următoare la întîlnirile pe care le vom avea în timp", a declarat dr. Mazdrag. Furtuna stîrnită printre medicii de familie de contractul cadru pe 2009, care îi obligă să semneze aproape în alb fără norme de aplicare și cu numeroase puncte care nemulțumeau, a adus îngrijorare în rîndul pacienților. De ieri, ar fi trebuit să scoată bani din buzunar pentru orice rețetă luată de la medicul de familie. Revoltați, cei peste două sute de medicii de ­fa­milie intenționau chiar să își închidă cabinetele medicale pe 1 aprilie. Cele mai multe nemulțumiri ale acestora erau legate, în primul rînd, de gărzile obligatorii pe care trebuiau să le facă obligatoriu în centrele de permanență și în afara orelor de program, fără garanția plății orelor muncite. Deși medicii de familie din județ se vor întîlni în perioada imediat următoare pentru a discuta, întîlnirea nu mai are caracterul unui protest, cum se prevăzuse inițial.


Rețete pe muchie de cuțit
Dacă acest protocol nu ar fi fost încheiat, actul adițional cu CNAS ar fi expirat, iar buzoienii nu ar mai fi beneficiat de rețete sau consultații gratuite. Însă, unii medici de familie, chiar și în această situație, nu și-ar fi lăsat baltă pacienții. "Cel mai probabil, medicii nu le-ar fi luat bani pe consultații, i-ar fi dirijat către spital. Și noi cunoaștem situația economică și socială a unora dintre pacienți și nu ar fi putut să își achiziționeze rețete plătindu-le integral. Vom elibera rețete, pentru că vom avea contract, act adițional și nu este nici o problemă în privința asta, s-a rezolvat. Acest act adițional este pe toată luna aprilie. Între timp, vor apărea contractele și normele la contractul cadru pe 2009", a precizat dr. Mazdrag.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU