Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3137 > 5 minute Nr. 3137 de miercuri, 12 noiembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Bolnavi mulți, cadre medicale puține


Criză de medici fără precedent

Criza de medici din spitale este cronică, iar cel mai bun exemplu este chiar Spitalul de Psihiatrie Săpoca

articol de: (C.R.)
Criză de medici fără precedent
 

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca se confruntă cu o acută criză de personal.  În acest moment, în secțiile unității își desfășoară activitatea doar zece medici deși, în mod normal, ar fi nevoie de 50. Șefii spitalului afirmă că au scos în permanență posturile vacante la concurs, însă nimeni nu s-a înghesuit să le ocupe. Criza de medici din spitalele buzoiene este cronică, iar cel mai bun exemplu este chiar Spitalul de Psihiatrie Săpoca. În secțiile unității medicale sînt internați aproape opt sute de bolnavi, iar de tratarea lor se ocupă în prezent doar zece medici.

Zece medici pentru opt sute de bolnavi

În mod normal, în secțiile Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca ar trebui să lucreze aproape 50 de medici, fără a mai pune la socoteală personalul de specialitate. Șefii unității medicale afirmă că au scos la concurs permanent posturile vacante, însă fără succes. Spitalul de la Săpoca duce lipsă chiar și de paznici. Recent, un bolnav de 35 de ani internat pentru tentativă de omor a reușit să evadeze fără probleme din ospiciu. Pacientul a fost găsit ulterior de polițiști acasă, într-o localitate din Brăila, și a fost reinternat la Săpoca. Situația este cu atît mai gravă, cu cît atît Spitalul Săpoca și secțiile exterioare sînt pline în permanență. La Secția de Neuropsihiatrie Infantilă din Buzău, cele 50 de paturi sînt mai mereu ocupate, la fel ca și la Săpoca, Nifon și Ojasca. Nu puține au fost cazurile în care pacienți periculoși internați la una dintre secții au reușit să fugă, tocmai din cauza lipsei de personal. Medicii spun că posturile scoase la concurs nu mai au căutare pentru că nu sînt plătite corespunzător. Astfel, cei mai mulți dintre medicii tineri aleg să lucreze în cabinete particulare, unde sînt mult mai bine remunerați.

Posturi neinteresante

Monica Moșescu, directorul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță, spune că, deși au fost scoase la concurs de nenumărate ori, posturile respective nu prezintă interes pentru medici.
"În prezent, avem doi medici de neuropsihiatrie infantilă pentru 50 de paturi de copii, cinci medici care lucrează în Săpoca, un medic la Nifon și doi medici la Ojasca. Noi scoatem posturile la concurs de cel puțin două ori pe an. De la 1 octombrie, avem doi rezidenți pe post. Noi am încercat să face unitatea medicală cît mai atractivă, dar medicii nu se prezintă pentru posturi. Pe lîngă necesarul de 50 de medici mai este nevoie și de medici de laborator, medici radiologi și medici de medicină internă", ne-a spus Monica Moșescu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU