Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3100 > 5 minute Nr. 3100 de marti, 30 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18
Țara promisiunilor

de Radu TUDOR
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Ultima zi pentru subvențiile la motorină

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Ultima zi pentru subvențiile la motorină
 

Astăzi este ultima zi în care fermierii mai pot depune cereri la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Buzău, în vederea obținerii subvenției de un leu pe litru la motorină. Pînă la ora actuală, instituția a eliberat adeverințe pentru o suprafață de 55 de mii de hectare, cantitatea subvenționată fiind de 39 de litri la hectar. Valoarea totală a sprijinului financiar acordat se ridică la peste 2,14 milioane de lei.

Subvenții justificate

Totodată, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a primit cereri și pentru decontarea accizei la motorină, în valoare de 0,65 lei pe litru, pentru o suprafață de 130 de mii de hectare. Odată cu eliberarea acestor adeverințe, beneficiarii au primit și instrucțiunile despre modul cum trebuie să utilizeze această motorină. Astfel, fermierii trebuie să informeze D.A.D.R. pînă pe 15 octombrie dacă vor folosi carburantul. Dacă nu îl vor utiliza, ei vor returna adeverințele primite. În cazul în care nu vor comunica pînă la această dată dacă vor folosi sau nu motorina, aceștia vor fi înregistrați ca debitori cu sumele aferente adeverințelor. Ba mai mult, producătorii agricoli care nu se conformează acestor reglementări sînt pasibili de a fi excluși timp de trei ani de la orice schemă de plată care se finanțează de la bugetul de stat. De asemenea, în situația în care se constată că nu au fost realizate suprafețele menționate în cererea de acordare a sprijinului financiar, beneficiarii vor trebui să restituie sumele aferente, reprezentînd sprijin financiar nejustificat. Beneficiarii adeverințelor au obligația de a le utiliza la furnizorii de motorină pînă la data de 15 noiembrie. După ce primesc adeverințele eliberate de către D.A.D.R., producătorii agricoli trebuie să meargă la depozitele sau la stațiile de distribuție a motorinei, achiziționînd carburantul la prețul practicat de furnizor, scăzîndu-se subvenția de un leu. Cît privește subvenția de 0,65 lei pe litru, fermierii pot cere acest sprijin financiar pînă la sfîrșitul anului, cantitatea subvenționată fiind de 48 de litri la hectar.

Număr mare de solicitări

Ion Enache, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Buzău, spune că suprafața pentru care s-au solicitat adeverințe este destul de mare. "Fermierii au fost interesați de subvențiile pentru motorină, deși valoarea nu este foarte mare. În comparație cu alte state ale Uniunii Europene, subvenția este foarte mică, dar statul este cel care trebuie să facă ceva în acest sens", ne-a spus Ion Enache.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU