Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3060 > 5 minute Nr. 3060 de joi, 14 august 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Primăriile nu accesează fonduri europene din lipsă de bani

articol de: C.R.

Primăriile pot accesa fonduri pentru a oferi conditii mai bune de trai comunitătilor în care se află, însă cheltuielile pentru obtinerea acestor bani sînt prea mari pentru bugetele locale. Este vorba de mai multe administratii locale din judetul Buzău, unde primarii au ajuns la concluzia că accesarea fondurilor europene i-ar costa prea mult în raport cu banii de care dispun localitătile pe care le conduc.

Studiile costă prea mult

Un astfel de caz se întîlneste la Grebănu, unde primarul sustine ferm că nu va accesa fonduri europene pe motiv că acestea ar însemna cheltuieli prea mari. Alesul local consideră că banii necesari pentru întocmirea documentatiei cerute în vederea accesării fondurilor europene ar putea fi dirijati către asfaltarea drumurilor ori către alte lucrări, cu atît mai mult cu cît nu există certitudinea că proiectele propuse pentru finantare europeană ar urma să fie si aprobate. "Nu avem în derulare proiecte cu bani din fonduri europene. Din fonduri proprii am reusit să asfaltăm patru kilometri de drum. Nu sînt de acord să cheltuim banii pe studii, fără să avem nici o garantie. Avem un studiu de fezabilitate în ceea ce priveste aprovizionarea cu apă si intentionăm să reabilităm si căminul cultural, iar valoarea proiectelor se ridică la circa 2,5 milioane de euro", ne-a spus Gheorghe Stanciu, primarul comunei Grebănu.

Primăriile nu au personal specializat

De aceeasi părere este si viceprimarul comunei Rîmnicelu, Ion Alecu. Alesul local sustine că este mai bine ca banii necesari întocmirii documentatiei necesare pentru accesarea  fondurilor europene să fie investiti direct în dezvoltarea comunei decît să fie cheltuiti pe proiecte care ar putea fi declarate neeligibile. Toate aceste probleme ar putea fi depăsite dacă alesii locali ar pregăti din timp persoane care să lucreze în cadrul administratiei, la compartimentele de integrare europeană. Mai ales că beneficiile comunitătilor ar fi semnificative, în conditiile în care pentru cele mai multe dintre proiectele cu finantare eoropeană ce privesc infrastructura locală contributia financiară a bugetului local se ridică doar la cheltuielile cu TVA, respectiv 19 procente. "Fondurile europene se accesează foarte greu si preferăm să folosim banii pentru lucrări", ne-a spus Ion Alecu, primarul comunei Rîmnicelu.
C.R.

Zile caniculare

Meteorologii au anuntat că mercurul în termometre va urca vertiginos în următoarele zile.

Vizate sînt 15 judete ale tării si Capitala, însă specialistii anuntă că vremea va deveni insuportabilă si în Buzău. Pînă vineri, locuitorii judetului, în special cei din sud, vor trebui să suporte temperaturi de 37 de grade Celsius, indicele de confort termic temperatură-umezeală tinzînd să atingă si chiar să depăsească valoarea de 80 de unităti. În aceste conditii, medicii au pentru buzoieni, în special pentru bolnavi si copii, o serie de recomandări de care să tină cont pentru a nu ajunge pe patul de spital.

Medicii atrag atentia că si alimentatia are un rol important în reducerea efectelor caniculei. Specialistii ne recomandă ca în aceste zile să apelăm mai mult ca oricînd la fructe si salate. "Persoanele sensibile, cu precădere copiii si vîrstnicii, trebuie să se ferească pe cît posibil de temperaturile ridicate. Trebuie să evite iesirile la orele amiezii, să poarte haine adecvate si să consume multe lichide", ne-a spus medicul Karmencita Pricop.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU