Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3042 > 5 minute Nr. 3042 de joi, 24 iulie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Ploile din ultima perioadă le dau bătăi de cap viticultorilor


Culturile de viță de vie, în prag de dezastru

Tratamentele fitosanitare au fost aplicate la timp, dar, dacă va mai ploua, vița de vie ar putea fi compromisă

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Culturile de viță de vie, în prag de dezastru
 

Culturile de viță de vie din județul Buzău au fost la un pas de a fi distruse de ploile din ultima perioadă. Cel pu țin așa susțin specialiștii din agricultură care, pentru a preîntîmpina producerea unui dezastru în cultura de viță de vie, i-au îndrumat pe agricultorii buzoieni să folosească fără rețineri tratamente fitosanitare.

Riscul persistă

Cu toate că reprezentanții Direcției Agricole anunță pentru acest an o producție bogată, orice ploaie poate provoca viticultorilor buzoieni reale pagube. Specialiștii susțin că după ploi, cum au fost cele din ultima perioadă, bolile la vița de vie pot să apară oricînd, dacă aceasta nu este tratată. În ciuda pericolelor care pot să apară din cauza condițiilor meteorologice, conducerea Direcției Agricole Buzău anunță pentru acest an o producție bogată atît la strugurii de vin, cît și la cei de  masă. Viticultorii buzoieni au primit subvenții de la stat în valoare de cinci milioane de lei vechi pe hectar pentru aplicarea unor tratamente fitosanitare complete. La nivelul județului sînt peste 15.400 de hectare cultivate cu viță de vie.

Producția va fi bună dacă via va fi tratată
Nicolae Coman, directorul Unității Fitosanitare, spune că viile au fost la un pas de a fi iremediabil distruse. "Din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă, viile au fost în mare pericol. A existat riscul apariției făinării, fapt pentru care instituția noastră a emis o serie de recomandări. Tratamentele fitosanitare sînt foarte utile, mai ales că substanțele pot fi absorbite în numai o jumătate de oră, iar plantele pot fi protejate de precipitații".Pe de altă parte, Moni­ca Măntoiu, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, spune că producția de struguri de anul acesta va fi bună. "La strugurii de masă se estimează o producție de șapte mii de kilograme la hectar. Din dis- cuțiile purtate cu producătorii, am estimat că și la strugurii de vin producția va fi la fel de bună și vom înregistra 6.000-6.500 de kilograme la hectar. Într-adevăr, din cauza condițiilor meteo din ultima vreme există riscul apariției manei, a putregaiului și a făinării, motiv pentru care aplicarea tratamentelor fitosanitare este imperios necesară. În acest sens, viticultorii au beneficiat și de o subvenție consistentă", ne-a spus Monica Măntoiu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU