Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3023 > 5 minute Nr. 3023 de miercuri, 2 iulie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Cu corupția în gardul nostru

de Bogdan CHIRIEAC
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Tăierea de la porție a monumentelor istorice

articol de: I.G.

Cu toate că Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice și-a atins în general obiectivele în județul Buzău, unde, pe alocuri, au avut loc recepții ale lucrărilor de restaurare( mănăstirea de la Rîmnicu Sărat, biserica de la Bîscenii de Jos sau Vernești, etc.), noile prevederi venite din partea O.N.M.I. alocă fonduri doar pentru monumentele de categoria "A", adică cele mai importante și cu prioritate. Dintre cele 864 de monumente istorice, clădiri importante, ansambluri de arhitectură, situri arheologice cu cîte figurează Buzăul în Lista Monumentelor Istorice 2004, 123 sînt de valoare națională. Anul trecut au primit avize favorabile pentru restaurare numai 76 de obiective, dintre cele 81 de proiecte depuse la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Buzău.

Monumentele din categoria "B", în sarcina autorităților județene
Finalizarea lucrărilor de restaurare la monumentele istorice intrate în categoria "B" se va face cu greutate și asta datorită faptului că Ministerul Culturii, prin Oficiul Național al Monumentelor Istorice, nu mai alocă bani pentru aceste obiective. Dacă pentru anul 2007, fondurile alocate Buzăului prin Programul Național de Restaurare au fost de 738.855,75 lei, în marea majoritate pentru monumentele de categoria "A"(în număr de 6 obiective), anul acesta vor continua reabilitările, dar cu precizarea că nici un leu de la bugetul de stat nu va fi dat pentru monumentele istorice din celelate categorii de încadrare.
În acest caz, sarcina reabilitării revine Consiliilor Județene și Locale, care trebuie să prezinte proiecte și soluții.

Situația se poate complica
Ionel Stănuță, director interimar în cadrul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Buzău, precizează că lucrurile s-ar putea complica dacă nu se iau măsuri din timp pentru restaurarea monumentelor istorice din alte categorii decît cele din "A": "Lucrările pînă în prezent merg bine, atît la monumentele istorice din categoria A, cît și B, unele au fost încheiate, iar altele în curs de finalizare. Autoritățile județene și locale însă trebuie să se implice de acum încolo mai mult în acest sens. Un exemplu recent este cel al bisericii Sf. Nicolae din Mărunțișu, comuna Pătîrlagele, unde preotul de acolo a cerut ajutor pentru restaurare. Să sperăm că pentru obiectivele care nu primesc cu prioritate bani guvernamentali se vor găsi resurse pentru reabilitare, altfel riscăm să pierdem vestigii importante."

Care-s prioritățile
Dacă solicitările pentru reluarea și continuarea activităților de reabilitare și restaurare a bisericilor de importanță națională pentru patrimoniul cultural național au rămas fără răspuns mai mult timp, anul acesta, potrivit fondurilor alocate, se vor continua și finaliza mai multe obiective, cu prioritate cele din prima categorie de clasare. Destinația acestora ar trebui să fie aceea a refacerii monumentelor reprezentate de bisericile de pe valea Rîmnicului din localitățile Drăghești și Băbeni, la care, în anii precedenți, cu întreruperi, s-au mai executat lucrări a căror calitate nu a fost totuși la înălțimea sumelor investite de stat. În propunerile pentru anul 2008 pentru obținerea de finanțare, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Buzău a inclus, printre alte obiective de interes istoric național și biserica Adormirea Maicii Domnului și Sf. Nicolae din Drăghești. Să sperăm că birocrația și dezinteresul administrațiilor locale și județene să nu șteargă secole de istorie și nenumărate mărturii aduse cu greu la lumină, mai ales în contextul noilor condiții de finanțare impuse de la Minister.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU