Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3018 > 5 minute Nr. 3018 de joi, 26 iunie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Urechea și Timpanul Fratelui Mare

de George CUSNARENCU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Șapte centre de permanență

articol de: C.R.

De luna viitoare, buzoienii din șapte localități vor avea unde să meargă la medic, în caz de urgență. Serviciile medicale vor fi asigurate fără întrerupere în cadrul unor centre de permanență care vor fi înființate la Smeeni, Boldu, Berca, Mihăilești, Pătîrlagele, Pogoanele și Vadu Pașii. Cabinetele vor fi dotate cu aparatură nou, de ultimă generație, iar  programul centrelor va fi unul în sistem de gardă.

Asistență medicală non-stop
De la 1 iulie, în șapte localități din județ vor funcționa centre de permanență, la care pot apela atît buzoienii care sînt asigurați, cît și cei care nu contribuie la fondul de asigurări de sănătate. Centrele de permanență sînt unități sanitare care funcționează în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale și care asigură gardă 24 de ore din 24. Ele funcționează în zone izolate sau greu accesibile ori în localitățile care nu au spitale de urgență și nu pot asigura asistență medicală permanentă. Fiecare centru de permanență va avea cel puțin un medic și asistente care vor face gărzi. La aceste instituții vor lucra în special medicii de familie din localitățile unde se află centrul, dar se pot angaja și medici interniști. Plata personalului, dar și asigurarea medicamentelor și materialelor sanitare pentru centre se va face din fonduri de la Ministerul Sănătății. Lunar, celor șapte centre li se vor acorda cinci miliarde de lei vechi.

Centrele vor avea ambulanță
Medicii care vor lucra la centre vor încheia contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Mai tîrziu însă, fondurile vor veni direct la Autoritatea de Sănătate Publică. Instituția se va ocupa de personal și de graficul gărzilor, de aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare, dar și de obținerea ambulanțelor de consultații la domiciliu. La momentul actual, reprezentanții autorităților medicale se află în tratative cu medicii de familie, pe care încearcă să îi convingă că centrele le pot aduce venituri suplimentare, provenite din contractele cu C.J.A.S.

Doar trei centre la Buzău
În urmă cu cîțiva ani, la Buzău au funcționat mai multe centre de permanență, dar au fost desființate. Asta pentru că, potrivit reglementărilor impuse ulterior, centrele respective nu pot funcționa în localități unde există unități spitalicești cu linii de gardă. În prezent, mai funcționează trei centre de permanență, la Pogoanele, Boldu și Smeeni, unde cîte un grup de medici asigură, prin rotație, asistența medicală. "Centrele de permanență sînt foarte utile în localitățile unde bolnavii ajung cu greu la medic. Ideea extinderii rețelei este una foarte bună, iar medicii vor avea de cîștigat de pe urma contractelor cu Casa Asigurări de Sănătate", ne-a spus medicul Celine Toader, directorul Autorității de Sănătate Publică.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU