Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2982 > 5 minute Nr. 2982 de joi, 15 mai 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Sistemele de apă din județ au fost evaluate

articol de: F.A.P.

Evaluările efectuate de firma de consultanță, angajată de nou înființata Companie de apă, prin care se stabilește lucrările și sumele necesare pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă în cele cinci orașe ale județului, au fost finalizate. Documentațiile alcătuiesc un masterplan, care va fundamenta cererea de finanțare pe care Compania de apă o va avansa Uniunii Europene, pentru accesarea fondurilor de coeziune.

Se așteaptă scenariul de finanțare de la Uniunea Europeană
Directorul operațional al Companiei de apă, inginerul Dumitru Cristea spune că masterplanul la care ne referim ia în calcul, deocmadată, cele cinci orașe ale județului Buzău. "Atributul principal al organismului pe care noi l-am înființat este acela de a accesa fondurile europene de coeziune. Masterplanul este aproape finalizat și urmează acum prioritizarea investițiilro. Vă pot spune deocamdată că necesarul financiar pe cele cinci orașe, Pătîrlagele, Pogoanele, Nehoiu, Buzău și Rîmnicu Sărat, este enorm. Nu știm, la acest moment care va fi scenariul de finanțare. Așteptăm de la forul european să stabilească maniera în care vor fi finanțate aceste lucrări, în sensul de a ști dac ă ele vor fi finanțate integral din bani europeni sau va fi nevoie și de o componentă locală".

Urmează soluțiile tehnice
Pasul următor este, așadar, prioritizarea investițiilor. Din fericire ele nu se vor face în funcție de fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, cum s-a întîmplat pînă acum cu toate investițiile, ci în funcție de necesitatea de a fi puse la punct, pentru a îmbunătăți serviciul de alimentare cu apă din fiecare localitate. Potrivit directorului Dumitru Cristea, se au în vedere lucrări de extindere a rețelelor de aplimentare cu apă, refacerea stațiilor de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în zonele în care acestea nu există: "Toată logistica este pusă la punct, pentru că, după cum deja știți am inițiat și derulăm deja programul de cea mai mare anvergură care s-a derulat pînă acum în municipiul Buzău, este vorba despre Programul ISPA, trebuie doar să finalizăm studiile de fezabilitate, carte vor stabili soluțiile tehnice și sumele necesare. Vă pot spune, după primele evaluări efectuate, că la Nehoiu, de pildă, trebuie reabilitat tot, pentru că, pare bizar, deși este un oraș de munte, nu există soluția de evacuare gravitațională a apelor menajere și pluviale. Aici rețeaua de canalizare este veche de mai bine de 30 de ani. Și la Pogoanele, de asemenea, va trebui să reabilităm tot sistemul de alimentare cu apă, cu tot ceea ce însemană el, conducte, stație de epurare și rețea de canalizare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU