Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2958 > 5 minute Nr. 2958 de vineri, 11 aprilie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Mita electorală ca metodă de campanie pentru PD-L și PSD

de Bogdan OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Promisiuni pentru sănătate

articol de: C.R.

Noul contract colectiv de muncă în sănătate, ce va fi semnat în zilele următoare, prevede o primă anuală egală cu două salarii minime stabilite la nivelul fiecărei specialități din grila de salarizare. Sanitarii vor avea anul acesta prime de stabilitate, spor de prevenție, dar și sporuri pentru condiții deosebite de muncă. Federația Sanitas a anunțat că, cel tîrziu pînă pe 22 aprilie, contractul colectiv de muncă din sistemul sanitar va fi semnat. "Contractul trebuie semnat pînă săptămîna viitoare deoarece în 24 aprilie expiră termenul de 60 de zile de la încheierea negocierilor și se intră în ilegalitate", ne-a spus Mariana Munteanu, liderul sindicatului SANITAS Buzău.

Primă anuală de pînă la trei mii de lei
În contractul colectiv de muncă este de acum prevăzută și acordarea primei de stabilitate. Un fel de bonificație pentru a opri plecările cadrelor sanitare din sistem. Anul acesta, prima va fi egală cu două salarii minime conform specialității din grila de salarizare.
Prima se va acorda o singură dată pe an, dar deocamdată nu a fost stabilită data la care sanitarii vor primi acești bani. Pentru asistenți, salariul minim este, conform noii grile de salarizare, între șapte și opt sute de lei, astfel că prima de stabilitate va fi cuprinsă între 1.400 și 1.600 de lei, în funcție de gradul deținut de asistent. Pentru medici, salariul minim conform noii grile variază între 800 și 1.500, astfel că prima de stabilitate va fi cuprinsă între 1.600 și 3.000 de lei, în funcție de titulatura medicului (rezident, specialist, primar).

Spor de prevenție pentru toți angajații
În noul contract colectiv de muncă, sindicaliștii au mai cerut și extinderea sporului de prevenție de zece la sută. Tot de anul acesta, sanitarii vor avea și sporuri pentru condiții deosebite de muncă. Cadrele medicale care lucrează cu pacienți cu probleme neurovasculare sau cu bolnavi contagioși vor primi un spor de 25 la sută. Angajații din laboratoarele de anatomie patologică, din secțiile de TBC, SIDA, dializă, recuperare psihomotorie, psihiatrie, ATI, bloc operator, UPU și Ambulanță pot primi un spor cuprins între 50 la sută și sută la sută. Acestea se calculează la salariul de bază, iar cuantumul lui se stabilește de conducerea unității angajatoare, în funcție de veniturile și cheltuielile spitalului. Și cadrele medicale din secțiile de radiologie vor avea un spor de radiații de 10 la sută. Mariana Munteanu, liderul sindicatului SANITAS Buzău, spune că, cel mai probabil, contractul va fi semnat înainte de Paști. "Am participat la o serie de reuniuni cu sindicaliștii din tot județul, unde am stabilit o serie de revendicări, pe care sperăm să le regăsim în noul contract de muncă", ne-a spus Mariana Munteanu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU