Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2938 > 5 minute Nr. 2938 de miercuri, 19 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Ce fel de NATO va mai fi dupć Bucureŗti?

de Bogdan CHIRIEAC
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

O formulă de calcul desfiinţează cabinetele medicale

articol de: Corina Răchiţeanu
Medicii sīnt obligaţi să deţină la cabinetele particulare săli de aşteptare destul de mari pentru a asigura confortul pacienţilor. Conform normelor īn vigoare, sīnt necesari doi metri pătraţi pentru copii şi un metru şi jumătate pentru adulţi.
Cu alte cuvinte, medicii căutaţi de pacienţi, buni profesionişti, ar trebui să aibă săli de aşteptare pentru cabinete cīt o sală de sport. Şi asta mai ales că normele trebuie respectate cu stricteţe.

Uşor de zis, greu de făcut
Ţinīnd cont de faptul că amenzile aplicate de Inspecţia Sanitară de Stat sīnt destul de mari, medicii nu ar trebui să se dea īnapoi de la respectarea legii. Īn primul rīnd, formula de calcul care reglementează mărimea sălii de aşteptare nu este decisă nici de specialitatea medicului, indiferent dacă este vorba de un stomatolog, un internist, un medic de familie ori un pediatru, nici măcar de numărul de pacienţi ori de numărul de consultaţii. Pur şi simplu, cele două cifre, doi metri pătraţi pentru copii şi un metru şi jumătate pentru adult, sīnt bătute īn cuie. Teoretic, īntr-o cameră de zece metri pătraţi nu ar trebui să fie mai mult de şapte - opt locuri de aşteptare. Dar, īn realitate, această normă este cu greu
respectată. Īn primul rīnd, pentru că majoritatea cabinetelor nu sīnt amenajate īn imobile care au fost construite special pentru acest lucru. Excepţie fac Policlinica "Nicolae Titulescu", care oricum e mereu foarte aglomerată şi alte cīteva cabinete ale unor medici de familie.

"Legea trebuie respectată"
Multe dintre cabinete sīnt amenjate īn apartamentele de bloc, la parter sau chiar la etajul I, unde spaţiul este o proble­mă. Chiar şi aşa, inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat nu au aplicat pīnă acum nici o sancţiune pentru că sala de aşteptare ar fi prea mică. "Nu am iniţiat īncă astfel de controale, pentru că nu prezintă risc epidemiologic. Cert este īnsă că legea trebuie respectată. Cabinetele trebuie să dispună de săli de aşteptare suficiente de īncăpătoare. Īn caz contrar, sancţiunile au o valoare destul de mare. Īn perioada următoare, vom efectua controale, pentru a-i depista pe cei care nu respectă normele īn vigoare", ne-a spus medicul Venera Axinte, inspectorul-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU