Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2936 > 5 minute Nr. 2936 de luni, 17 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Interesul Romāniei ŗi provocarea unitćžii

de Bogdan OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Arături cu bani de la C.A.R.

articol de: (C.R.)
Bătrīnii continuă să se īnghesuie īn curtea Casei de Ajutor Reciproc a Pensio­narilor, īn speranţa că vor obţine un īmprumut care să acopere datoriile pe care le-au acumulat. Īn această perioadă, mulţi dintre pensionari solicită īmprumuturi pentru a putea face faţă lucrărilor agricole, demarate de curīnd, precum şi res­tan­ţelor consistente acu­mulate la plata īntreţinerii, după trei luni de iarnă. Bătrīnii aşteaptă cu orele şi discută despre neajunsuri, pīnă cīnd le vine rīndul să depună cererile de īmprumut. Sīnt zile īn care sediul instituţiei este mult prea mic pentru sutele de pensionari care vin să se īmprumute. La momentul actual, dintr-un total de peste 21 de mii de membri, peste 13 mii au solicitat un īmprumut.

Pensionarii se īmprumută pentru operaţii
Fie că au nevoie de bani pentru medicamente, operaţii, plata facturilor sau lucrări agricole, bătrīnii aleg să facă īmprumuturi la C.A.R. pentru că dobīnda este mai mică decīt la bancă, iar timpul de aşteptare este mult mai scurt. Chiar dacă trebuie să stea la rīnd ore īn şir, pensionarii au īncredere īn C.A.R., pentru că este singura instituţie de unde pot solicita īmprumuturi care nu presupun comisioane şi proceduri complicate. Oamenii pot solicita un īmprumut īn valoare de maximum patru mii de lei, dar lor le ajunge de medicamente, īntreţinere şi alte datorii, cel puţin o vreme. Asta īn condiţiile īn care vor restitui īmprumutul īn rate fixe, timp de trei sau chiar patru ani. Nu puţini sīnt cei care solicită īmprumuturi pentru diferite intervenţii chirurgicale, care nu sīnt suportate din bugetul asigurărilor de sănătate. Mai toţi bătrīnii care se īmprumută suferă de cīte o boală, iar fără medicamente viaţa lor ar fi un chin. Chiar şi compensate, tratamentele costă sute de lei, bani pe care nu-şi permit să-i dea din pensia şi-aşa foarte mică.

Facturi achitate cu bani de la C.A.R.
Elena Voicu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, spune că mulţi dintre bătrīni solicită īmprumuturi cu valori de peste 30 de milioane de lei vechi, pentru că, mai ales īn această perioadă, au acumulat
datorii mari la plata īntreţinerii. "Sīnt oameni amărīţi, cu pensii foarte mici, care nu-şi permit nici să-şi cumpere tratamentul lunar. Īn funcţie de fondul acumulat, pot īmprumuta diverse sume de bani, īn funcţie de necesităţile pe care le au", ne-a spus Elena Voicu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU