Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2906 > 5 minute Nr. 2906 de luni, 11 februarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Ruperea de trecut

de Bogdan OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Spitalul foamei

articol de: Corina Răchiţeanu
Spitalul Judeţean trece, de cīteva săptămīni, printr-o adevărată criză. Medicamentele lipsesc cu desăvīşire, iar materialele sanitare au devenit un lux. Īn plus, săptămīna trecută, conducerea unităţii spitaliceşti s-a văzut ne­voită să reducă porţiile de mīncare ale pacienţilor. Nici īn ceea ce priveşte lucrările de reabilitare lucrurile nu stau mai bine. Datoriile către firma contractantă nu au fost achitate nici pīnă acum, chiar dacă termenul de execuţie a expirat īncă de pe 31 decembrie 2007.

Licitaţii īntīrziate
După săptămīni īntregi īn care Spitalul Judeţean s-a confruntat cu o lipsă acută de medicamente şi materiale sanitare, conducerea unităţii a organizat, abia ieri, o licitaţie pentru achiziţii. Problema medicamentelor este cu atīt mai gravă cu cīt starea de carantină se menţine, iar pacienţii īşi pot procura cu greu medicamente. Ei nu au voie să părăsească spitalul pentru a merge la farmacie şi trebuie să apeleze la rude sau prieteni. Numai că nici ei nu pot pătrunde prea uşor. Săptămīna trecută, unitatea medicală s-a confruntat din nou şi cu o criză a alimentelor. Asta pentru că, pīnă acum, aprovizionarea s-a făcut īn baza actelor adiţionale.

Mizerie cruntă
Nici īn ceea ce priveşte curăţenia situaţia nu e prea bună. Anul trecut, de curăţenie s-a ocupat "RER Ecologic Service", dar anul acesta licitaţia a fost cīştigată de "Mivi Trading S.R.L.", care a lansat un preţ mult mai mic. La momentul actual, serviciul de curăţenie este complet externalizat la Spitalul Judeţean. Numai că personalul medical este total nemulţumit de serviciile oferite de "Mivi Trading". Societatea respectivă nu asigură cantităţi suficiente de detergenţi, iar mizeria este cruntă. Deşi nu intră īn atribuţiile lor, infirmierele şi asistentele mătură şi spală pe jos, din cīnd īn cīnd, preluīnd obligaţiile angajaţilor de la "Mivi Trading".

 

COMENTARII

Tache Mihai - managerul spitalului:
Lipsa de informare a ziarului duce la dezinformarea publicului
Daca veti dori sa cunoasteti cum functuioneaza o institutie de stat probabil ca veti putea informa corect publicul. La inceputul fiecarui an, deoarece bugetele alocate de la stat intarzie, si spitalul ca si alte institutii sunt obligate sa functioneze la maxim 80% din buget. In consecinta nu poti trece la contractari peste aceste limite, indiferent despre ce este vorba, chiar si medicamente. Lipsa anumitor medicamente a fost consumul lor prematur si discrepantei dintre medicamente contractate pentru circa 2800 de cazuri cand in luna ianuarie spitalul a avut 3300 de cazuri ce trebuiau tratate din acelasi buget.

Referitor la mancare. Spitalul inca deruleaza contracte din 2007. Alimentele nu sunt nici mai multe nici mai putine fata de acum cateva luni si nu sunt probleme de aprovizionare. Problema calitatii mesei se leaga doar de bugetul alocat hranei si care conform hatararii de guvern HG nr.1916-2006 variaza intre 5,5 lei si 11 lei pe zi, marea majoritate a cazurilor, functie de boala fiindu-le alocata suma de 5,5 lei pe zi. Deci de suma alocata nu se poate gati ceva deosebit - in consecinta problema nu este lipsa alimentelor ci ce poti cumpara de banii respectivi.

Dezinformarea in legatura cu lucrarile contractate de reparatii capitale: lucrarile sunt pana in prezent executate in proportie de circa 70% iar utilajele sunt toate in posesia spitalului. Problema apare de la faptul ca firmele care executa lucrari nu mai au acelasi avant la lucru deoarece nu le-a fost platit nici un ban, iar bani nu sunt de la spital ci ar trebui sa vina din bigetul de stat si ar fi trebuit sa fie achitati inca de circa 2 luni. Orice firma isi reduce eforturile cat timp nu primeste banii pe lucrari si bunuri - si sa nu uitam ca nu sunt putini bani - doar 35 miliarde lei, care la acest moment reprezinta doar pierderi in bugetul acelor firme. Cat timp nu le-a fost platit nici un leu firmele nu mai sunt motivate sa termine lucrarile.

Refritor la starea curateniei am oferit deja un interviu pentru Focus TV prin care explicam ca responsabilitatea pentru acest lucru revine acestei firme, motiv pentru care i-au fost deja aplicate amenzi de catre Inspectoratul Sanitar de Stat.

Stimata redactie, daca doriti sa va faceti datoria corect, informativa inainte de a prezenta o anumita situatie. Prin atitudinea dumneavoastra creiati numai apararente probleme pentru a va creste vanzarea cu titluri "bomba". Daca veti merge si la alte spitale din tara o sa constatati aceleasi probleme, care pesista de ani de zile - deci nu este o problema locala cum incercati sa o prezentati.

Uitati sa spuneti de fiecare data ca institutiile traiesc din banii colectati de la populatie. Contribuabili reali nu sunt mai mult de 6 milioane de oameni iar acesti bani sunt impartiti si folositi de peste 19 milioane de oameni.
Felix:
doctorul are dreptate
Aveti dreptate, d-le doctor!

Acest ziar si-a luat "avantul" prin santaj si dezinformare, nu prin profesionalism si competenta. Politica barfei prin colturi intunecoase de carciumi este politica ziarului, facuta de oameni adusi in presa cu hei-rupul, total nepregatiti, neinstruiti si fara cei sapte ani de acasa.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU