Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877 > 5 minute Nr. 2877 de marti, 8 ianuarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Aroganža Americii

de Ion CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Se dublează lista medicamentelor compensate

articol de: Corina RĂCHIŢEANU
Lista medicamentelor compensate 90 la sută se dublează īn 2008. Asta deoarece o hotărīre de guvern stabileşte că medicii nu vor mai scrie pe reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului, ci exact numele produsului pe care īl recomandă. Acest lucru este benefic pentru pacienţi deoarece īnseamnă că oamenii vor avea acces mai uşor şi la medicamente scumpe.

Economie pentru bolnavi
Pīnă acum, medicii scriau pe reţetă denumirea generică a unui medicament. De exemplu, la multe analgezice se trecea ibuprofen, dar pacientul putea alege zeci de produse similare atunci cīnd mergea la farmacie. Omul era īnsă dezavantajat deoarece se compensa 90 la sută doar medicamentul cel mai ieftin dintr-o anumită grupă. Practic, dacă pacientul alegea un medicament scump, scotea bani din buzunar. De exemplu, dacă produsul cel mai ieftin costa 100 de lei, bolnavul plătea 10 lei. Dacă alegea īnsă un medicament similar de import care costa 200 de lei, plătea din buzunar 110 lei, deoarece compensarea se aplica la produsul cel mai ieftin. Acum īnsă pe reţetă se va trece exact medicamentul care se recomandă. De exemplu, dacă medicul de familie prescrie Nurofen, exact această denumire va fi trecută pe reţetă şi nu ibuprofen, ca pīnă acum. Astfel, chiar dacă pacientul primeşte un medicament de import scump, compensarea de 90 la sută se va aplica direct la preţul acestuia.

Aplicarea actului, amīnată pīnă īn aprilie
Actul normativ care schimbă modul de prescriere avea ca dată de intrare īn vigoare 1 ianuarie 2008. Acest lucru nu s-a īntīmplat īnsă, deoarece vechiul contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fost prelungit pīnă la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea să cuprindă şi lunile februarie şi martie. Abia peste cīteva luni se vor semna contractele pe 2008 şi se va aplica noul tip de prescriere. Procesul ar putea fi grăbit īnsă de o nouă ordonanţă de guvern, care să stipuleze că prescrierea medicamentelor după denumirile comerciale să intre īn vigoare īnainte de semnarea contractelor pe 2008. "Pīnă acum se trecea denumirea generică, iar pacientul primea la farmacie ce avea unitatea pe stoc. Oamenii aveau două alternative: ori renunţau la tratament, ceea ce nu este bine, ori plăteau. Mulţi erau īnsă nemulţumiţi. Cu noul sistem, pacientul poate afla cīt costă fiecare medicament dintr-o grupă şi care este cel potrivit", a explicat dr. Nina Mihai, medicul-şef al C.J.A.S. Noua măsură nu īi afectează deloc pe farmacişti, deoarece aceştia vor elibera exact ce scrie pe reţetă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU