Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2858 > 5 minute Nr. 2858 de vineri, 7 decembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Alo, provincia?

de RADU TUDOR
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Biletele de tratament se epuizează din primele zile ale anului

articol de: (F.Z.)
Pensionarii se văd puşi īn situaţia ca, de la an la an, să aibă un acces tot mai restrīns īn staţiunile balneoclimaterice din ţară. Situaţia se datorează īn primul rīnd scăderii cu aproape 500 a numărului de bilete subvenţionate īn fiecare an. Avantajele pensionarilor se transpun īn suma modică pe care ar fi trebuit să o plătească pentru un astfel de bilet, ce acoperă 18 zile de tratament, cum se īntīmplă īn cazul pensionarilor agricoli, de exemplu, al căror cuantum  lunar este unul minimal, preţul biletului crescīnd progresiv, odată cu valoarea pensiei. Şi, cu toate acestea, cererea este foarte mare, depăşind īn fiecare an oferta Casei de Pensii, solicitările pentru bilete de tratament venind din toate categoriile de pensionari.

Afecţiunile reumatismale au prioritate
Chiar dacă numărul de astfel de bilete oferit de Casa Judeţeană de Pensii Buzău este predominant pentru staţiunea Sărata Monteoru, ajungīnd īn acest an la peste 50 la sută din totalul de 4.771 de bilete, solicitările au fost cu mult peste disponibilităţile existente, indiferent pentru care se făcea solicitarea. O mare parte a cererilor venite din partea cetăţenilor de vīrsta a treia din judeţ au īn vedere staţiuni īn care se pot trata afecţiunile reumatismale şi cele cardio-vasculatorii. Īnsă, dacă pentru reumatism oamenii pot opta pentru Sărata Monteoru sau Amara, ca locaţii mai apropiate de posibilităţile lor de deplasare, atīt fizice cīt şi financiare, īn ceea ce priveşte cealaltă categorie, a bolnavilor de inimă, locurile oferite prin intermediul contractelor existente īntre Casa Naţională de Pensii şi operatorii hotelieri din judeţul Covasna, de pildă, ca locaţia cea mai apropiată şi cea mai solicitată de pensionari posibilităţile sīnt reduse la cel mai de jos prag. Astfel, numărul de locuri pe serie poate ajunge la doar patru. O explicaţie auzită de pensionari, la ghişeele la care se īnghesuie cu mult timp īnainte de īnceperea programului de lucru, este aceea că perioada rezervată pentru fiecare bilet īn parte este prea lungă  18 zile pentru a putea permite accesul unui număr mai mare de solicitanţi.

Aglomeraţiile se formează din primele zile ale anului
Situaţia cu care se confruntă persoanele de vīrsta a treia, nu  numai din judeţul Buzău, ci din īntreaga ţară, īi determină pe aceştia să īnceapă īnscrierile cu mult mai devreme decīt termenul prevăzut de Casele Judeţene de Pensii 1 ianuarie 2008, respectiv din luna decembrie, deşi acestea īncă nu cunosc numărul exact şi repartizarea biletelor ce primesc subvenţie din partea statului pentru anul 2008. O altă cauză pentru care interesul pentru rezervarea biletelor a devenit atīt de timpurie o reprezintă şi faptul că īn primele două luni din an ghişeele Casei de Pensii sīnt supraaglomerate de la primele ore ale zilei, mai ales de către persoane care vin din provincie. Astfel, luna martie este deja un moment tardiv, īn cele mai multe cazuri, pentru solicitarea de bilete de tratament chiar dacă doritorii vor să meargă la tratament īn luna noiembrie sau decembrie a anului īn curs.

Ne vizitează fraţii eleni
O delegaţie formată din 17 reprezentanţi ai sectorului Agios Dimitrios din Atena, cu care este īnfrăţit municipiul Buzău, ne vizitează pentru trei zile, pentru un schimb de experienţă. Īn urmă cu un an, oraşul Buzău s-a īnfrăţit cu sectorul respectiv din capitala Greciei şi, de atunci, a avut loc un schimb de experienţă īn domeniul educaţional. Cu ocazia respectivă, delegaţia grecească a vizitat Colegiul Naţional Bogdan Petriceicu Haşdeu. Primarul Constantin Boşcodeală a anunţat ieri că personalităţilor greceşti le vor fi prezentate proiectele realizate de municipalitate īn ultimul an, respectiv cartierul Orizont, Centrul de Afaceri şi patinoarul. De asemenea, pe parcursul vizitei, delegaţia va discuta cu elevii şi cadrele didactice ale Liceului de Artă "Margareta Sterian". Primarul Boşcodeală intenţionează să-şi surprindă invitaţii cu o vizită īn cartierul Mihai Viteazu, acolo unde le va prezenta stadiul lucrărilor de introducere a reţelei de apă şi de canal, lucrări prevăzute īn cadrul proiectului I.S.P.A.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU