Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2850 > 5 minute Nr. 2850 de miercuri, 28 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Atenžie la Trianon! (1)

de VALENTIN STAN
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Garda Financiară īntoarce buzunarele pe dos

articol de: Florin Zafiu
Comisarii Gărzii Financiare Buzău au acum instrumentul necesar prin care pot sancţiona orice angajat care lucrează īn unităţi comerciale, dotate cu aparate fiscale de marcat şi care nu declară sumele de bani din buzunar la īnceputul zilei de lucru. Comisarul-şef al Gărzii Financiare Buzău, Cristi Voicu, spune că, pīnă acum, angajaţii sau responsabilii unităţilor comerciale motivau sumele de bani īn plus prin banii personali, diferite sume lăsate ca monedă de schimb sau rest. "Din experienţă vă pot spune că, atunci cīnd se găsesc sume importante de bani, se īntīmplă ca ele să aibă legătură cu vīnzare la negru, fără acte, sume de bani care sīnt ţinute de angajaţi".

Īntre 8.000 şi 40.000 lei amendă
Angajaţii societăţilor comerciale sīnt obligaţi ca la īnceputul fiecărei zi de lucru, să scrie īntr-un registru special sumele de bani pe care le au asupra lor. Totodată, īn casele de marcat trebuie introdus soldul iniţal, reprezentīnd banii de schimb sau rest, dacă există, după caz. Īn caz contrar, comisarii pot sancţiona perso­nalul angajat pentru nerespectarea prevede­rilor legale, cu amendă cuprinsă īntre 8.000 şi 40.000 de lei. Deşi noţiunea de control este puţin ambiguă, datorită faptului că o persoană nu poate fi căutată īn poşetă sau īn buzunare, pentru că măsura s-ar numi percheziţie, iar percheziţia se poate efectua numai īn prezenţa unui organ judiciar autorizat de un judecător, un eventual refuz ar īnsemna mai mult ca sigur necooperare şi, binenţeles, amendă.

Vor avea loc controale inopinante
Comisarul-şef Cristi Voicu susţine că orice persoană, īn funcţie de gravitatea cazului, va fi sancţionată contravenţional, īn cazul īn care īncalcă legea : "Pīnă acum nu am avut cazuri īn care să sancţionăm pe cineva, dat fiind că normativul a fost implementat de curīnd. Atenţionez īnsă că orice abatere care va fi descoperită şi mai ales īn cazurile īn care se refuză controlul, vom aplica sancţiuni aspre, pentru că īn acest fel s-ar dovedi că există probleme care se doresc ascunse". Controalele inopinante, pe care şi le-a propus Garda Financiară, pot scoate la iveală eventualele nereguli, drept pentru care se vor desfăşura acţiuni de verificare pentru a se constata dacă angajaţii sau administratorii firmelor care lucrează cu aparate de marcat fiscal s-au conformat noilor prevederi legale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU