Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2845 > 5 minute Nr. 2845 de joi, 22 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Se īntīmplă deseori:


Praful de pe tobă pentru munca pe brīnci

Cīnd oamenii nu au nici o alternativă, acceptă să fie exploataţi de patroni, muncind peste program, īn schimbul salariului minim pe economie

articol de: (Corina RĂCHIŢEANU)
Praful de pe tobă pentru munca pe brīnci
 
Situaţia angajaţilor ne­mulţumiţi de condiţiile īn care lucrează nu este deloc de neglijat, numai că teama de a-şi pierde locul de muncă īi opreşte să se adreseze autorităţilor.
Angajatele unei societăţi de confecţii textile din Rīmnicu Sărat, de pildă, sīnt obligate să mun­cească īn condiţii greu de imaginat. Femeile se plīng că muncesc zi lumină, inclusiv sīmbăta.

Prīnzul, pe maşina de cusut

Un grup de salariate care muncesc la o firmă de confecţii textile ne-a īnaintat un memoriu īn care descriu condiţiile īn care lucrează. Femeile spun că zilele īn care se respectă programul de lucru sīnt foarte rare şi că sīnt obligate să vină şi sīmbăta la serviciu, deşi nu este prevăzut īn contractul de muncă. Īn plus, cele aproximativ de 70 de ore lucrate suplimentar nu sīnt plătite şi nici nu li se acordă zile libere īn schimb, aşa cum prevede Codul Muncii. Salariul li se dă īn plicuri, fără ca ele să semneze de primire.

Nepăsare totală

La scurt timp după primirea sesizării, reporterii ŞANSA au luat legătura cu responsabilii Inspectoratului Teritorial de Muncă. Cei din urmă au iniţiat o anchetă la faţa locului, care a confirmat toate aspectele semnalate de salariatele de aici, potrivit Cameliei Toma, juristul I.T.M. Mai mult, inspectorii I.T.M. au sancţionat firma respectivă, īn conformitate cu prevede­rile legii.

Muncă neremunerată

Dorin Nicolae, directorul Ins­pectoratului Teritorial de Muncă Buzău, atrage atenţia asupra situaţiilor īn care patronii īşi exploatează practic salariaţii pro­­fitīnd de situaţia financiară precară cu care se confruntă aceştia şi nevoia lor foarte mare de a avea un loc de muncă. Cel mai grav este că de aici porneşte şi temerea de a nu-şi pierde locul de muncă, ceea ce face ca persoanei obligate să muncească peste program, fără ca munca sa să fie remunerată, să īi fie teamă să se adreseze autorităţilor.

 

COMENTARII

negoita:
Pai cine le-a pus....
Pai cine le-a pus domnule sa-si faca familie? Trebuiau sa-si puna pofta in cui ca sunt sute de mii de tineri in tara asta care nu isi mai intemeiaza o familie din motive pur economice. Trebuia sa raman fiecare vorba cantecului "la mama flacau". Cand viata este atat de grea si de dura tu iti mai faci familie? Apoi trebuie sa muncesti pe branci pentru copilasi.....care-si fac de cap ca nu sunt supravegheati si uite asa intram intr-un cerc vicios....
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU