Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2827 > 5 minute Nr. 2827 de miercuri, 31 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 14

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Munca, ultima opţiune pentru tineri

articol de: Florin ZAFIU

Finalizarea programului "De la Şcoală la viaţa profesională, spre carieră", realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău īn parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia pentru Tineret, a evidenţiat o concluzie dezolantă: tinerii care urmează să părăsescă băncile liceelor nu se văd muncind peste cīţiva ani. Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi nu sīnt interesaţi de cursurile de calificare profesio-nală şi nici nu au călcat vreodată īn centrele de consiliere īn carieră sau īn centrele de informare organizate de A.J.O.F.M. Buzău.

Situaţia la zi īn licee

Programul "De la Şcoală la viaţa profesională, spre carieră" a urmărit informarea elevilor din clasele terminale privind tehnicile de căutare a unui loc de muncă şi formarea unei imagini cīt mai reale asupra pieţei muncii, prin consiliere, discuţii direcţionate asupra problemelor adolescenţilor şi instruiri pe tema tehnicilor de căutare a unui loc de muncă. Īn cadrul programului la care ne referim au fost intervievaţi 1.373 de elevi. 774 dintre ei au considerat că principalul rol al muncii īl reprezintă obţinerea unui nivel modest de viaţă şi doar un procent 16,82 la sută au considerat că a munci īnseamnă căpătarea unui statut social īn viaţă. Planurile de viitor ale adolescenţilor includ urmarea studiilor superioare, chiar mulţi dintre ei au rezultate foarte mici la īnvăţătură, nicidecum căutarea unui loc de muncă sau urmarea unor cursuri de calificare.

Rezultate similare şi īn judeţ

Atīt īn licee cīt şi īn şcolile de arte şi meserii din Nehoiu, Pătīrlagele, Rīmnicu Sărat, Berca şi Beceni s-au folosit aceleaşi tehnici de informare. Spre deosebire de licee, tinerii care urmează cursurile şcolilor profesionale au răspuns īn procent de 46,85 la sută că munca īnseamnă o sursă de venit, īn timp ce doar trei elevi o doresc pentru obţinerea unei identităţi īn viaţă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU