Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2808 > 5 minute Nr. 2808 de miercuri, 10 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 11

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
5 minute

Consilierea psihologică, o modă īn rīndul elevilor

articol de: Loredana BALAN
Cabinetele psihologilor din şcolile rīmnicene sīnt tot mai căutate de elevi. Dacă īn trecut vizita la un cabinet psihologic era o ruşine, acum un psiholog este din ce īn ce mai dorit īn unităţile de īnvăţămīnt. Elevii simt o nevoie acută de consiliere specializată, mai ales că la Rīmnicu Sărat nu există cabinete private care să se ocupe de soarta tinerilor. Adolescenţii rīmniceni ajung la psiholog cu probleme din ce īn ce mai diverse. Consilierii susţin că fiecare caz, oricīt de simplu pare, trebuie tratat cu maximă seriozitate, cu atīt mai mult cu cīt pentru unii dintre tineri motive aparent banale pot deveni cauze care să ducă la sinucidere.

Vin la psiholog din proprie iniţiativă
Probleme īn familie, eventuale conflicte cu colegii sau profesorii, o decepţie īn dragoste sau chiar o notă proastă sīnt motive serioase pentru care unii tineri se adresează psihologului. Adolescenţii preferă să discute cu un astfel de specialist decīt cu familia ori la orele de dirigenţie, cu toţii colegii de faţă. "La serviciile de consiliere apelează īn special copii timizi, introvertiţi, care nu au īncredere īn forţele proprii, mai puţini cei care ar avea probleme cu alcoolul, tutunul sau drogurile. Avem īn primul rīnd discuţii, apoi īn funcţie de nevoile lor facem exerciţii de autocunoaştere şi teste. Eu am şi ore la clase şi īi mai descopăr acolo, dar vin şi ei, din proprie iniţiativă. Vin şi īndrumaţi de profesori, dar cei īndrumaţi de profesori sīnt īn general cei consideraţi cu probleme de comportament. Sīnt deschişi, īşi recunosc problemele, au īncredere īn mine", susţine consilierul Colegiului Naţional "Alexandru Vlahuţă" din Rīmnicu Sărat, Mihaela Olteanu. Nu doar tinerii din licee au ajuns să meargă la psiholog, ci şi elevii din clasele generale. Cei mai mulţi vor să afle detalii despre propria personalitate ori să-şi cunoască nivelul de inteligenţă: "Am mers pentru că am vrut să-mi descopăr personalitatea, am dat şi vreo două teste de IQ, să-mi dezvolt gīndirea şi să văd nivelul meu de inteligenţă. Dacă aş avea acasă o problemă pe care nu aş putea să o discut cu părinţii, aş avea īncredere īn psihologul şcolii pentru că este o persoană foarte delicată cu cei din jur", au declarat elevii din cadrul Liceului "Ştefan cel Mare" din Rīmnicu Sărat.

Creşte numărul elevilor consiliaţi psihologic
Cererea tinerilor de a fi consiliaţi de un psiholog reprezintă un pas īnainte spre rezolvarea problemelor vīrstei. Specialiştii susţin că numărul celor care vin īntr-un astfel de ca­binet a crescut semnificativ īn ultimul an. Cei care sīnt mai timizi se adresează psihologilor pe cale virtuală. Consilierii au constatat că elevii comunică mult mai uşor prin intermediul Internetului. Faptul că discuţia nu are loc faţă īn faţă le dă tinerilor posibilitatea de a dezvălui īn amănunt problemele care īi macină şi astfel se găsesc mai uşor soluţii pentru a le depăşi. La Rīmnicu Sărat, toate unităţile mari de īnvăţămīnt au cabinete de consiliere psihopedagogică. Īn cazul şcolilor cu mai puţin de opt sute de elevi, un psiholog ajunge să deservească două-trei unităţi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU